KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

U Gradskoj biblioteci o poveljama srednjovjekovne Bosne

09.04.2019. - JU „ Gradska biblioteka“ Kakanj i općina Kakanj u povodu 8. aprila Dana oslobođenja općine Kakanj, 15. aprila Dana općine Kakanj i 15. aprila dana Armije RBiH organizira promociju knjige: „ Codex Diplomaticus Regni Bosnae“

codextekset

Trilogija o srednjovjekovnoj bosanskoj državi sastavljana je od tri knjige, izuzetnog sadržaja, luksuzne grafičke i umjetničke opremljenosti, a čine je Bosansko kraljevstvo, Stećkopedija i Codex Diplomaticus Regni Bosnae. Ova posljednja biće promovirana u Gradskoj biblioteci.

Treća knjiga,Trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi, Codex Diplomaticus, sabire na jednom mjestu najveći dosad prikupljeni broj srednjovjekovnih povelja i drugih pisanih dokumenata. Osim povelje Kulina bana, tu je više od 400 povelja i pisama koji su pisani na starom bosanskom pismu, kao i na latinskom pismu, kao i ćirilični dokumenti, a ima i dokumenta pisanih na italijanskom jeziku. Osim najpoznatije Kulinove povelje, knjiga sadfrži i povelju Mateja Ninoslava, povelju Stjepana II Kotromanića i Stjepana Tomaša. Ovo je već i previše razloga da se dođe u Gradsku biblioteku i prisustvuje promociji na kojoj će govoriti: prof. dr. Lejla Nakaš, dr. Nedim Rabić i doc. dr. Dženan Dautović.

"Stećkopedija tretira stećke na jedan sveobuhvatan način. Pokušali smo približiti stećke na način kako to do sada nije rađeno. Odabrali smo stotinu nekropola i na oko 900 stranica, pošto je još u izradi, tretiramo stećke kao sepulkralnu umjetnost i kulturu srednjovjekovne bosanske države. I stećci su, kao i Crkva bosanska, osnovni stubovi srednjovjekovne Bosne, pa je bilo logično da u trilogiji posvetimo jednu knjigu stećcima."

"Koncepcijski, knjiga Bosansko kraljevstvo je napravljena u devet poglavlja. To nije samo puka historiografija, jer jedno od poglavlja je, recimo, umjetnost, privreda, vlastelinske porodice, gdje je, osim vladarske dinastije Kotromanića, obrađeno još osam vlastelinskih porodica, kao što su Kosače, Hrvatinići, Pavlovići, Zlatonosovići i drugi. Posebno je obrađena vladarska porodica Kotromanića i njeni vladari. Knjiga obuhvata razdoblje od nastanka bosanske države. Knjiga se zove Bosansko kraljevstvo, a ono je nastalo 1377, ali, kolokvijalno shvaćeno, obuhvaćeno je sve od 8. i 9. stoljeća pa do pada pod Osmanlijsko carstvo. U knjizi se govori o vojsci, vjeri, najznačajnijim bitkama, Crkvi bosanskoj. Kroz devet poglavlja se kroz tih devet dimenzija pokušava približiti srednjovjekovna bosanska država."

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u