KakanjLive | Srijeda, 12.05.2021. godine

U Gimnaziji novi kabinet informatike

28.04.2021. - Tvornica cementa Kakanj i Trgošped Kakanj donacijama pomogli opremanje modernog i tehničko tehnološki potpuno novog kabineta informatike u kakanjskoj Gimnaziji

Tvornica cemnta Kakanj donirala je 18 računara (12 desktop i 6 laptop) sa pretećom tehičkom opremom, uključujući Wi-Fi mrežu, televizor i namještaj za kabinet informatike i stručne predmete informaciono-komunikacionog izbornog područja u Gimnaziji „Muhsin Rizvić“. Trgošped d.o.o. Kakanj se uključio u opremanje kabineta donacijom elemenata za pod učionice, koji je bio značajno devastiran.

kabinetizudinIzudin Neimarlija
Stara računarska oprema bila je toliko dotrajala da više nije odgovarala zahtjevima informatičkog obrazovanja, tako da je ova stigla u prave ruke i u trenutku kada je to postala nužnost. Takvo stanje je prepoznala, društveno najodgovornija bosanskohercegovačka kompanija – Tvornica cementa Kakanj. Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja Tvornice, o tome kaže: „U sklopu kontiniuranih planova, donacija za zdravstvo, obrazovanje, sport, kulturu, ovaj put se realizirala pomoć obrazovnom sistemu. To je dio naše poslovne filozofije, prijatelja lokalne zajednice. Svjedoci smo, informatičkog atomskog doba. Ovo je naš doprinos učenicima Gimnazije da prate svjetske tehničke i tehnološke trendove. Na ovaj način želimo pokazati da je Tvornica cementa prijatelj svima u lokalnoj zajednici, a u ovoj situaciji, prijatelj učenika naše Gimnazije“.

kabinetahmedAhmed Zaimović
Direktor kakanjskog Trgošpeda, Ahmed Zaimović, o uključivanju u opremanje kabineta je rekao da su njegovi motivi dvostruki: „Prvo želimo biti korisni loklanoj zajednici, a kao bivšem učeniku Gimnazije „Muhsin Rizvić“, bilo mi je posebno zadovoljstvo odazvati se na poziv učenika iz moje škole“.

kabinetamnaAmna Čizmić
Amna Čizmić, učenica IV-3, razreda: „Oprema koju smo imali u kabinetu informatike nije odgovarala za bilo kakav rad na računarima. Zahvaljujući donatorima dobili smo novu, čime je olakšan i omogućen rad za usvajanje novih informatičkih znanja sadašnjoj ali i za nekoliko budućih generacija naše Gimnazije“.

Učenici IV-3 razreda informaciono komunikacionog područja: Amna Čizmić, Adna Plasto, Emina Kahvedžić, Hamza Penjo i Emir Čehajić, za ovu priliku su pripremili, zajedno sa svojom profesoricom Eminom Krivokapa, prezentaciju „Naš novi kabinet“. Razlika između starog i novog je očigledna, a pokazani su i detalji krečenja, montaže laminata, elektro i ostalih radova koje su dobrovoljno izvodili profesori: Muris Aščalić, Dževad Šehović, Adis Bešić i Tarik Baždalić.

Zanimljivo je da su učenici prezentatori, prije dvije godine, dok su koristili opremu u starom kabinetu, sa profesoricom Krivokapa i uz podršku menadžmenta, novogodišnjom čestitkom, pozvali kakanjske privrednike da im pomognu nabavku samo „tastatura i miševa“. Odzivom Tvornice cementa i Trgošpeda dobili su puno, puno više.

kabinetmaidMaid Goralija
Direktor Gimnazije, Maid Goralija, ističe prepoznavanje učeničkih potreba od strane donatora: „ Veliko nam je zadovoljstvo što našim učenicima predajemo na upotrebu potpuno opremljen kabinet informatike. To je rezultat zajedničkog rada učenika, profesora, menadžmenta Gimnazije i naših donatora. Zahvaljujemo se Tvornici cementa i Trgošpedu, koji su prepoznali potrebu naših učenika za ovako modernim kabinetom“. Zatim je uslijedila dodjela zahvalnica, koje su koristeći novu informatičku opremu dizajnirali, učenici inicijatori ove akcije.

kabinetzehra
Nakon što je primila zahvalnicu izvršna direktorica za finansijske i ekonomske poslove u Tvornici cementa, Zehra Obralija, rekla je ključnu rečenicu današnjeg događaja: „Ovo je za učenike koji su nada našeg društva“.

Adib Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u