KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

U Domu zdravlja novi uređaj za radiološku dijagnostiku

11.04.2019. - U Domu zdravlja Kakanj u funkciju pušten novi savremeni medicinski aparat , digitajzer za radiološku dijagnostiku. Nabavljen zajedničkim snagama Doma zdravlja, Općine Kakanj i Tvornice cementa Kakanj

Direktor kakanjskog Doma zdravlja Mirsad Tursum i načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, zajedničkim povlačenjem crvenog platna sa uređaja namijenjenog radiološkoj dijagnostici, pred brojnim gostima, ozvaničili su početak novog načina radiološkog snimanja pri čemu se neće koristiti klasični film.

Posebnu zahvalnost direktor Doma zdravlja Mirsad Tursum izrazio je menadžmentu Tvornice cementa Kakanj koja je i ovog puta za unaprjeđenje zdravstvene zaštite Kakanjaca donirala značajna finansijska sredstva. Poklon zahvalnosti u ime Uprave Tvornice, primila je Zehra Obralija izvršna direktorica za finansije i ekonomske poslove.

Direktor Doma zdravlja, Mirsad Tursum, je rekao da ovaj uređaj znači puno u radiološkoj dijagnostici:
- Neće više biti klasičnih rtg filmova, neće biti čekanja na izradu slika, svaki snimak imna svoju kasetu i u realnom vremenu se očitava na monituru, uz arhiviranje u eletronskom obliku. Istovremeno snimak se može proslijediti svim ambulantama i doktorima uključujući i Kantonalnu bolnicu.

Novi digitajzer u Centru radiološke dijagnostike Doma zdravlja Kakanj, finansirali su Tvornica cementa Kakanj, Dom zdravlja i Općina Kakanj. Savremeni uređaj iz upotrebe izbacuje klasični film u radiološkoj dijagnostici i snimke pohranjuje na servere Doma zdravlja, koji su informatičkom mrežom uvezani sa Kantonalnom bolnicom Zenica.
- Vjerujem da će ovakvi projekti doprinijeti podizanju kvaliteta usluge i zadovoljstva pacijenata i zdravstvenih radnika u Kaknju, te da ćemo sve češće imati razloge za ovakva okupljanja u Zeničko-dobojskom kantonu", kazao je ministar zdravstva Adnan Jupić.

- Dom zdravlja Kakanj, cijeli kolektiv na čijem je čelu dr. Tursum, kontinuirano iznalazi modalitete kako poboljšati zdravstvenu uslugu koja se pruža građanima Kaknja.U takvim nastojanjima ovaj kolektiv nije isključivo oslonjen na Zavod zdravstvenog osiguranja, Ministarstvo zdravstva ZDK i općinski budžet. U maniru pravog domaćina, oni brojna poboljšanja uvode iz vlastitih sredstava, te kroz aplikacije na javne pozive viših nivoa vlasti i stranih ambasada. U Kakanjskom Domu zdravlja menadžment, ljekari i cjelokupno osoblje se svakodnevno hrabro bore sa izazovima. To je evidentno i na tome im čestitam, rekao je između ostaloga, ovom prilkom Aldin Šljivo načelnik Općine Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u