KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

U Biblioteci o Evropi i Sarajevu stotinu godina poslije

27.02.2017. - Program u pvodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u 16,30 sati u Gradskoj biblioteci, prof. dr. Anis Bajrektarević predstaviće autorsku knjigu: Geopolitika – Evropa Sarajevo 100 godina poslije

anis_bajrektarevic_main

Prof. Noam Chomski, akademik gotovo legendarnog statusa, o saderžaju ove knjige poručuje autoru: „Čestitam ti na hrabroj kontranaraciji. Volio bih da se ne složim sa tobom, ali za to nemam argumente. Mnoge su prave šanse zbilja propuštene, sa tragičnim rezultatima… Tvoj glas je tako potreban u ovim vrtoglavim vremenima. Ljudima treba orijentir i vodilja/smjer.”

Ko je prof. dr. Anis Bajrektarević?

Anis H. Bajrektarević, šef katedre i profesor Međunarodnog prava i globalnih političkih studija Univerziteta IMC-Krems u Austriji. Rođeni Sarajlija, pored djela koje predstavlja u Kaknju, objavio je knjigu FB - Geopolitika Tehnologije (Addleton, 2013 New York), a u pripremi mu je knjiga Nema Azijskog vijeka. Samo na predmetu Geopolitika - koji na matičnom univerzitetu predaje pored ostalih predmeta kao što su Politički sistemi, Međunarodno i EU pravo, Samoodrživi razvoj (instrumenti i ustanove), ima preko 1000 sati predavanja na svim meridijanima svijeta. Autor je stotina publikacija objavljenih u pedesetak zemalja svijeta na svih pet kontinenata. Radovi su mu prevedeni na dvadesetak jezika. Živi u Beču.

Još dva mišljenja o knjizi

Bivši austrijski Ministar spoljnih poslova, Peter Janković je – između ostalog o knjizi rekao: „Višeslojna, omamljujuća i originalna, ova je knjiga zapravo uzbudljivo putovanje po svim raskrižjima geopolitike.

Prof. Anis tretira tehnologiju, klimatske promjene, suverenitet, energiju i multikulturalizam na posve originalan i fascinantan način – zaključuje Tiberio Graziani, Predsjednik rimskog Instituta za Napredne geopolitičke studije.

Doktor nauka Yelskog sveučilišta, prof. Filozofije povjesti, Emanuel Paparella veli: „Prije godinu dana ili više počeo sam sa čitanjem i proučavanjem političkih rukopisa profesora Anisa Bajrektarevića. Previše stvari za razmišljanje, još uvijek ih čitam. Ono što me privuklo njima bila je nepromjenljiva jasnoća i koherentnost misli, poduprijeti razumnim i izbalansiranim logičkim argumentima koji kulminiraju pronicljivim zaključcima. Ovo se vrlo rijetko sreće danas, a kad ga nađete dođe kao dašak osvježenja.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u