KakanjLive | Petak, 22.01.2021. godine

U Biblioteci-Fudbaler i balerina

21.02.2020. - Razgovori u biblioteci o 100 godina Rudara, naziv je samo jednog od niz programskih sadržja, kojima će tokom ove godine biti obilježena stogodišnjica od osnivanja Športskog društva Rudar Kakanj- Zgošća, koje je preteča Fudbalskog kluba „Rudar“ Kakanj

suadaimuse
Razgovori u bibliteci o 100 godina Rudara, počinju u utorak 25. 2. 2020. godine, a otvorit će ih Džemaludin Mušović, trener FK „Rudar“ iz sezona 1980/1981. i 1981/1982. Bio je ovo poslije Mušovićeve igračke karijere, njegov prvi trenerski posao, poslije kojeg će voditi Čelik, ali biti i selektor i direktor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Internacionalnu trenersku karijeru, veoma uspješnu, izgradio je u Kataru.

Ovom prilikom biće predstavljena knjiga o životu fudbalera i balerine pod nazivom: Suada i Muše, Fudbaler i Balerina. Mušovićeva supruga Suada Kazazović – Mušović je primabalerina Narodnog pozorišta u Sarajevu. Ovo je knjiga o njima, njihovim životnim pozivima, a na njenim stranicama, između ostalog, kroz Mušovićevo sjećanje zabilježeni su događaji o dvogodišnjem vođenju Fudbalskog kluba „Rudar“.

Planirano je da knjigu predstave, njeni glavni junaci, Suada i Muše, ali i Dinko i Danijel Omeragić, kao i Indira Kučuk Sorguč.

Knjigu je počeo pisati poznati sarajevski novinar Dinko Omeragić koji je preminuo 2011. godine, a kako je pisanje knjige počelo i kako završilo, Džemaludin Mušović je u javnosti već govorio: “Kada sam bio u prilici da vidim Dinku Omeragića, kada se razbolio, tada mi je ultimativno rekao: Moram napraviti knjigu o tebi i Suadi. To je rijetkost da jedan fudbaler i primabalerina ostanu zajedno praktično cijeli život. Prije toga je napisao knjigu o Ćiri Blaževiću. Malo smo se opirali, međutim on je bio uporan i to je započeo, iako je bio teško bolestan. Poslije nekog vremena Dinko je umro i ostavio je u amanet svojim sinovima da nastave to. Kasnije je preuzela novinarka Indira Kučuk-Sorguč i zajedničkim snagama smo to napravili i priveli kraju“, rekao je Mušović za jedan od portala.

razgovoriubiblio

Džemaludin Mušović na ovoj promociji očekuje da vidi fudbalere Rudara, koje je trenirao ali i ljude iz Uprave i administracije Kluba sa kojima je tada sarađivao. Biće to prilika da se ožive uspomene iz vremena od 1980. do 1982. godine. Podsjećama, predsjednik Kluba tada je bio Ejub Spahić, sekretar Kluba Mato Komšo, a mi ćemo ovom prilikom navesti imena igrača iz ekipe koja je igrala jednu od najvažnijih utakmica tog prvenstva sa Kozarom iz Bosanske Gradiške u kojoj su nastupili: Mehmedalija Omanović, Mišo Ivetić, Nijaz Kapo, Jakub Čaluk, Muris Bešić, Jedinko Perica, Galib Mujčić, Besim Gafurović, Mehmed Buza, Muhdin Lukačević i Kemal Hafizović.

Prvi razgovori u biblioteci o 100 godina Rudara, na rasporedu su u utorak 25. februara 2020. godine s početkom u 18,00 sati.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u