KakanjLive | Četvrtak, 16.07.2020. godine

U Biblioteci - Nihad Čengić o islamskoj arhitekturi

18.10.2016. - Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih restauratora džamija, crkvi, katedrala, docent na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu , u srijedu sa početkom u 18 sati i 15 minuta, govori o islamskoj arhitekturi

islamska_arhitektura

Docent na Arhitektonskom fakultetu Univerzitetat u Sarajevu Nihad Čengić, govorit će o islamskoj arhitekturi u okviru Petih poruka sa kamena, koje organizira Javna ustanova Gradska biblioteka Kakanj. Tema je definisana kao: Razvoj,čitanje i značaj: Islamska arhitektura.

Predavanje se realizira u okviru Petih poruka sa kamena. Podsjećamo, prve Poruke sa kamena organizirane su 2012. godine, i od tada se redovno održavaju u trajanju od nekoliko mjeseci. Uglavnom počnu u jednoj, a završe u narednoj kalendarskoj godini.

Ovo je jedinstvena prilika da slušamo jednog od najcjenjenjih stručnjaka i poznavalaca islamske arhitekture kod nas, koji trenutno na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu obavlja dužnost šefa katedre za Urbanizam i prostorno planiranje.

nihad_cengic

Nihad H. Čengić je rođen 1961. godine i docent je na Arhitektonskom fakultetu Sarajevo. Diplomirao je, specijalizirao, magistrirao i doktorirao iz oblasti urbanizma i prostornog planiranja. Ekstenzivno je uključen u akademsku međunarodnu saradnju od 1995. godine i učesnik je ili organizator preko dvadeset međunarodnih radionica, seminara i ljetnih škola. Radi na naučno-istraživačkim projektima za domaće i strane javne institucije. Radove iz oblasti obrazovanja u arhitekturi i urbanizmu, urbane forme, vlasništva i konflikta u zemljama tranzicije, objavljuje u domaćim i stranim publikacijama i knjigama.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u