KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Tvornica cementa: Priroda će biti najveći pobjednik

01.12.2015. - U Omladinskom centru održana prezentacija konkursa Quarry Life Award

cement_prez

Krajem augusta ove godine, HeidelbergCement po treći put je pokrenuo konkurs pod nazivom Quarry Life Award (Živi svijet kamenoloma), međunarodno naučno i obrazovno takmičenje u cilju pronalaženja novih ideja za očuvanje i promociju biodiverziteta na kamenolomima. Ova jedinstvena staništa će ponovo biti otvorena za istraživanje. Zahvaljujući takmičenju za nagradu Quarry Life, mladi ljudi – učenici, studenti i istraživači – imaju priliku da daju istinsku ekološku i obrazovnu vrijednost eksploatacionim područjima. Tvornica cementa Kakanj, kao članica

HeidelbergCement grupacije, organizuje takmičenje i dodjelu nagrada na nivou BiH. Za ovu priliku TCK otvara vrata svog kamenoloma "Ribnica".

Kako bi se potakli i kakanjski srednjoškolci da prijave svoje ideje, Tvornica cementa Kakanj organizirala je u utorak 1. decembra 2015. u Omladinskom centru Kakanj prezentaciju konkursa QLA. Na ovaj način učenicima je približen koncept konkursa i način prijave.

„ Želimo animirati mlade ljude da se i oni uključe u ovo takmičenje. Nije neophodno imati znanje biologa ili ekologa. Do jedinstvenih i neobičnih ideja može doći svako od nas, tako da ovom prezentacijom nastojimo otkloniti strah od prijave, te objasniti da je za početak neophodno imati samo dobru ideju koja se kasnije može razraditi u detalje,“ rekao je tokom Almir Bajtarević, kooridnator za QLA nagradu ispred Tvornice cementa Kakanj koji je danas održao prezentaciju za srednjoškolce.

„Prošle godine smo bili među pet najboljih projekata u BiH, zajedno u konkurenciji sa naučno-istraživačkim projektima stručnjaka sa fakulteta prirodnih znanosti i stručnjaka nevladinih organizacija koje se bave zaštitom biodiverziteta,“ kaže Abdulah Šljivo, profesor srednje tehničke škole u Kaknju i voditelj ekološke sekcije za strukovne škole. „Veoma mi je drago što HeidelbergCement i Tvornica cementa Kakanj pružaju ovakvu priliku mladim ljudima i siguran sam da će im se to višestruko vratiti,“ dodaje Šljivo.

Najbolje ideje će biti nagrađene nacionalnim nagradama u iznosu od EUR 1.500, EUR 3.000 i EUR 5.000. Na međunarodnom nivou nagrade od EUR 10.000 dodijelit će se najboljim projektima u svakoj kategoriji, a Veliku nagradu u iznosu od EUR 30.000 dobit će sveukupno najbolji projekat. Pobjednici na nacionalnom nivou biće proglašeni u novembru 2016, a na međunarodnom u decembru 2016. godine.

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u