KakanjLive | Subota, 30.05.2020. godine

TUKA-Sve ovo što sam radio, radim za vas i za naš narod

04.10.2019. - Na dočeku u Kaknju Amel Tuka je pokazao i riječima koliko voli svoju domovinu i narod, rekao je: „ Sve ovo što sam radio, radim za vas i za naš narod“

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka stigao je u rodni Kakanj gdje mu je priređen spektakularan doček nakon što je osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Bh. atletičaru su uručili poklone ispred Općine Kakanj. Sliku, rad Edina Šahinovića, Kakanjca koji je uspješan student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Tukin komšija. Ovo je drugi puta da Šahinović radi sliku za Amela, jer je to učinio i poslije osvojene, bronzane, medalje na  prethodnom Svjhetskom prvenstvu u Pekingu. Općina Kakanj je nagradila Amela Tuku novčanim iznosom od deset hiljada KM, a specijalni poklon je replika zlatnog srednjovjekovnog pečatnog prstena bosanskog kraljevstva.

Tuka se obratio prisutnim, a prvo se svima zahvalio na dolasku.

-Svi ste u mom srcu. Sve ovo što sam radio, radim za vas i za naš narod. Znate da sam odrastao ovdje, život me zbog sporta odveo na drugu stranu, ali Kakanj nikad ne mogu zaboraviti. Ponosan sam što sam iz Kaknja. Vi ste moji, ja sam vaš. Slobodno me možete zvati svojim. Napravili smo zajedno još jedan korak. Popeli smo se još jednu stepenicu iznad. Veliki ste dio ovoga. Pišemo zajedno historiju sporta. Drago mi je što sam svratio u Kakanj. Pozivam vas večeras na atletski stadion u Zenicu da se zajedno družimo i proveselimo, da obilježimo uspjeh. Želim se zahvaliti divnim ljudima iz Kaknja od kojih sam imao podršku, rekao je Tuka.

Tom prilikom je istako načelnika općine u prethodnom mandatu Nermina Mandru, načelnika u trenutnom mandatu Aldina Šljivu, a na pozornici je radosno grlio i svoju profesoricu tjelesnog odgoja Matildu Lapajne, kojoj je u jednom trenutku oko vrata stavio srebrenu medalju iz Dohe. Svakako bio je tu i njegov trener i njegovi roditelji, koje u svakoj prilici pominje i kojima zahvaljaju za uspjehe koje postiže.

Viceprvak svijeta je istakao kako je imao dosta problema s povredama posljednje dvije sezone, ali da je od Kakanjaca uvijek imao veliku podršku.
- Kada sam ušao u finale bio sam siguran da ću osvojiti medalju. Imao sam nevjerovatno samopouzdanje. Prvo na što sam pomislio kada sam ušao u cilj je dolazak u svoju čaršiju i svoj grad kako bismo proslavili uspjeh, dodao je Tuka.

Svečani program u Kaknju vodio je sportski komentator Sabahudin Baho Topalbećirević, koji je na samom početku svečanosti rekao:

-Imao sam puno utakmica i prijenosa, ali vjerujte da sam uzbuđen. Malo sam ljubomoran na Kakanj jer imate priliku da dočekate vašeg šampiona.

Poslije Tukinog obraćanja na pozornici se pojavio njegov prijatelj i pjevač Denial Ahmetović koji je pjesmom zabavio okupljenje građane.

Nakon Kaknja Tuka će se uputiti prema Zenici gdje će mu na Atletskom stadionu Atletski klub "Zenica" organizovati doček na kojem se također očekuje više hiljada posjetilaca. Veliki broj medija prati povratak Tuke u BiH te njegov put od Sarajeva preko Kaknja do Zenice.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u