KakanjLive | Subota, 16.01.2021. godine

Trgošped otvorio vrata poljoprivrednicima

29.09.2016. - U Trgošpedovom otvorenom prostoru Baucentra, danas su vlastite poljoprivredne proizvode izlagali kakanjski proizvođači organske hrane

Danas se dogodio jedan ineresantan spoj domaćeg, kakanjskog predstavljanja vlastitih potencijala. “Trgošped kao preduzeće koje u svojoj punudi ima niz proizvoda, mašina, preparata, sadnica, alata, bitnih svakom poljoprivredniku, inicirao je održavanje Jesenjeg sajma organske proizvodnje, povrća, voća, meda, mliječnih proizvoda, ljekovitog bilja... Sa druge strana odazvali su se proizvođači udruženi u lokalni savez Kakanjskih poljoprivrednika -KAP”, rekao nam je Nermin Marušić, predsjednik ove organizacije.

nerminNermin Marušić

Samir Čobo, inženjer poljoprivrede, zaposlen u Trgošpedu kao poslovođa Vrtnog centra, kaže da su u ovom prduzeću na ovaj način otvorili vrata kakanjskim proizvođačima: “Trgošped je uvijek otvoren za sve što je domaće, lokalno i kakanjsko. Kao preduzeću iz Kaknja stalo nam je do promocije i podrške vrijednim ljudima. Inicirali smo izlaganje poljoprivrednih proizvoda, kao začetak nekog budućeg velikog sajma. Danas je ovdje desetak izlagača. Pored ovog jesenjeg, želimo napraviti i proljetni susret poljoprivrednika, a u budućnosti očekujemo da će se odazvati i poljoprivrednici sa šireg područja prije svega saradnici kakanjskog saveza poljoprivrednih udruženja”.

samir_coboSamir Čobo

Za ovu priliku Trgošped je obezbijedio prostor na otvorenoj prodajnoj površini Baucentra, zatim tende i stolove za izlaganje.

Svoje proizvode danas su predstavljali: Samra Delibašić, Sanel Ćatić, Fahreta Šolbić, Nusret Delibašić, Jakub Goralija, Faruk Čaluk,Nedžad Kevilj i Nermin Marušić.

Na štandu Samre Delibašić, iz Alagića, posebnu pažnju posjetilaca i kupaca izazvao je paradajz i paprika, zreli, a neobrani prenešeni iz plastenika. Ukrasili su ovaj prostor kao privlačna i jestiva raskošna ikebana zdravih i sočnih plodova. Pored toga Sandra se bavi i preradom povrća, a izložila je kisele paprike i ajvar.

Sanel Ćatić, je pokazao krupne, svježe i sjajno bijele šampinjone, koji su blistali na ranom jutarnjem jesenjem suncu, tako privlačne da bi ih čovjek odmah bez bilo kakve obrade mogao jesti.Sanel kaže da na mjesečnom nivou proizvodi jednu tonu šampinjona. Prodaje uglavnom na pijacama, a u ovom poslu pored njega su i njegova dva brata.Mada se uzgojem gljiva bavi 14-15 godina, danas će se kaže prvi puta prijaviti na poticaj koji je tek raspisan u Općini Kakanj. Pokšavao je i da registruje ovu djelatnost, ali nije išlo, navodno mu neki službenik govorio da gljivarstva nema u propisima!?

Fahreta Šolbić ima četiri krave. Sve sama kupuje i veli poticaje ne koristi.Ona je iz Popa, a na štandu sve zdravo da zdravije ne može biti: mladi sir,masni sir, maslo, maslac, sir iz čabra, povlaka, mlijeko...

Osamnaest godina sa ljekovitim biljem radi Faruk Čobo.Uzgaja i japanske prepelice.Redovno konkuriše na općinske poticaja, pa će i na ovoj posljednji dostaviti aplikaciju.

Nusret Delibašić iz Ribnice je već 20 godina u simbiozi sa pčelama.Prosječno godišnje ima oko 70 košnica, koje postavlja na medonosne pašnjake i šume širom BiH, ali obavezno na Nišićkoj visoravni i u okolini Dervente. Čini to kako bi svake godine imao meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Uglavnom godišnje "nađe" oko jedne tone meda.Vlasnik je certifikata i nagrade koje garantuju kvlitet i prirodno porijeklo meda.

Jakub Goralija je sa Slapne Gore, osam godina se aktivno bavi poljoprivrednom proizvodnjom zdrave hrane i prerađevina od voća i povrća, uključujući i jagodičasto voće. Poljoprivredom se uglavnom bavi, zato što kaže da ima “radni virus”, mada je na birou već osam godina, a ima i radnog staža u firmama diljem države i van njenih granica. Na parceli od dva dunuma uzgaja maline. Ima plastenik od 100 metara kvadratnih i traži da poljoprivredni proizvođači u Kaknju dobiju bolje uvjete za prodaju od onih koji se nude na tkz. zelenoj pijaci. Bolji uvjeti znače zatvorene prostore, rashladne vitrine i slično.

Nedžad Kevilj iz Ričice, danas je za sve posjetioce, posebno najmlađe iz predškolske ustanove "Mladost" pripremio vlastite slatke proizvode: žele, rahat lokum, tahan halvu, a kaže da je počeo sa proizvodnjom crne egipatske halve. U ovom poslu je pod brendom BI-EN punih 17 godina.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u