KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Treći ciklus ekonomskog osnaživanja žena

11.08.2017. - Treći ciklos UŽOK-ovog projekta ekonomskog osnaživanja žena pohađa 16 polaznica, a prvog dana edukacije podstrek i podršku UŽOK-u dali su Mirza Fazlić i Fadil Merdić u ime Općine Kakanj koja podržava ovaj projekat započet u martu ove godine

Treći, dvomjesečni, ciklus projekta za ekonomsko osnaživanje žena kojeg realizira Udruženje žena Općine Kakanj (UŽOK), uz podršku Općine Kakanj, počeo je u četvrtak 10. augusta. Projekat nosi naziv „Ekonomsko osnaživanje žena kroz obuku krojenja, šivenja i tkanja“, a projekt menadžer je Munvera Zečević. Teorijsku i praktičnu obuku vode stručna lica, koja su se već dokazala kao uspješni edukatori u prethodno završena dva ciklusa.

upolazniceTokom osposobljavanja polaznice ove edukacije savladat će sve temeljna praktična i teoretska znanja potrebna za krojenje, šivenje, klasično i zidno tkanje.U ovom ciklusu to su: Mirsada Kadić, Selma Karamuja, Alma Fazlić, Almera Zahirović, Džemila Kokošija, Elma Kadrić, Sabaheta Mehinović, Indira Zahirović, Ermina Mujagić, Amna Veispahić, Armina Fejzović, Amela Škulj, Almina Škulj, Ermina Sikira, Merhunisa Alić i Emina Kadić.

Zakira Imamagić, inženjerka tekstila, već prvog dana održala je sadržajno i uvodno predavanje, a novim polaznicama obratili su se i Mirza Fazlić, pomoćnik općinskog načelnika za privredu, urbanizam i zaštitu okoline i Fadil Merdić iz Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj.

umirzafazlic

Djelujete kao disciplinovana ekipa, a ekipe prije vas su dokazale da se ovdje ima šta naučiti ukoliko ste spremni prihvatati znanje. UŽOK je jedno od najboljih udruženja sa kojim je Općina Kakanj do sada sarađivala, rekao je na početku obraćanja Mirza Fazlić i nastavio:
- Drago mi je da sam treći puta ovdje, sa trećom grupom. Prve dvije su uspješno završile edukaciju. Zahvalnost pripada UŽOK-u jer su puno više uradile od same aplikacije. Iskoristite šansu koja vam se pruža. Znanje koje steknete je trajna kategorija i nikada ne znate kada vam može zatrebati nešto novo naučeno. Nikada ne znate gdje će vas život odnijeti i kada će vam se ukazati neka nova šansa. Drago nam je što podržavamo ovakve projekte. Mi se nadamo da ćemo nastaviti ovaj projekat, koji se treba dalje razvijati u pravcu marketinga i prodaje.

ufadilmerdic

Fadil Merdić je govorio o mogućnostima i pogodnostima koje daje Općina Kakanj za registraciju djelatnosti fizičkim i pravnim licima. Pozvao je sve polaznice ove edukacije da dođu u Općinu i direktno se raspitataju o podsticajima. Obećao je da će nakon prvog narednog javnog poziv za Pokreni svoj posao u Kaknju, jedno lice iz općinske administracije doći u prostorije UŽOK-a u Kraljevoj Sutjesci i bliže pojasniti postupak registracije djelatnosti i prijave na ovaj poticaj.Zatim je rekao:
- I nama, kao Općini i vama kao polaznicama ove edukcije treba biti zadovoljstvo što imamo udruženje kao UŽOK. Ovo je jedan od najozbiljnijih projekata koje je Općina podržala i na ovome ne treba stati. Treba nastaviti u nekom novom višem obliku. Vi sa ovim što ovdje naučite ili sa nečim drugim što znate raditi, uključujući i poljoprivredne poslove, u Općini možete aplicirati na naše javne pozive. Koristite pogodnosti koje dajemo kao što su plaćanje obaveznih doprinosa i refundacija troškova za nabavku opreme vrijednosti do tri hiljade KM.To mogu biti i mašine za šivenje.

Merdić je upoznao polaznice edukacije da već ima raspisan javni poziv za pravna lica koja žele osposobljavati krojače u svojim firmama, naglasivši da je i to šansa za usavršavanje ovdje naučenog ali i šansa za zapošljavanje.

Prvi ciklus ovog projekta počeo je u martu. Drugi ciklus u maju, a sa ovim augustovskim ciklusom zapečeta je treća faza, kojom završava ovogodišnja realizacija projekta ekonomskog osnaživanja žena prema ideji i operativnom planu Udruženja žena Općine Kakanj (UŽOK).

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u