KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Treća radionica Teen biblioteke

02.12.2019. - Radionica će biti održana 4. decembra, srijeda, 2019. godine, sa početkom u 11,50 sati, u Gradskoj biblioteci Kakanj

teenbiblioJU „ Gradska biblioteka“ Kakanj u okviru realizacije projekta Teen biblioteka , organizira treću radionicu. Ovoga puta biće predstavljena knjiga: „ Negde drugde, daleko od svega“, autorice Ursule K. le Gvin. Knjigu predstavljaju učenici Srednje mješovite škole. Mentor: je prof. Zinaid Delibašić. Program je na rasporedu 4. decembra, srijeda, 2019. godine, sa početkom u 11,50 sati, u Gradskoj biblioteci Kakanj.

Negde drugde, daleko od svega

Negde drugde, daleko od svega je priča o sedamnaestogodišnjem Ovenu, koji sanja da postane vrhunski naučnik i osamnaestogodišnjoj Natali koja odlično svira više instrumenata i želi da bude kompozitorka. Kao većina tinejdžera, ne znaju šta su sada, ko su, ni kuda da krenu, iako znaju šta žele da budu u budućnosti. Ovenu nedostaje hrabrosti, a Natali nedostaje spontanosti i nedostajuće osobine pronaći će u onom drugom. Ne postavljaju pitanja o smislu života, ona su suvišna, zato što život nije odgovor, nego pitanje, a mi smo odgovor, tako misle Oven i Natali.
Oven je autsajder, izopštenik koji se oseća kao izgnanik iz sopstvene stvarnosti, usamljenik, neshvaćen… ili se bar tako oseća.
Natali je pametna, bistra, samosvesna, talentovana, neobična i smatra da je i Oven isti takav. Natali se smeje Ovenovim dečačkim šalama, dok se glupira kao majmun, trudeći se da bude što bolji čovek.
Sreli su se u pravom momentu za oboje. On je njoj bio potreban da je nauči da se smeje i uživa u sitnicama, a ona njemu da ga nauči da sledi snove i da nikada ne odustaje. Zajedno su naučili da ne postoje muške i ženske stvari, već samo ljudske, jer Ursula K. le Gvin koristi svaku priliku da iznese svoje feminističke stavove, i nije propustila to da uradi ni u ovoj knjizi.
Zajedno će odrasti u željenom pravcu i postaće osobe kakve su želeli da budu.
Oboje su u osetljivim godinama na prelazu iz detinjstva u mladost, svesni da su drugačiji. Ne žele ni da se ukalupe, ali ni da štrče iznad vršnjaka. Ostati dosledan sebi a ipak biti prihvaćen, biti različit a ne odskakati suviše, to je alhemičarski poduhvat svakog tinejdžera. Natali i Oven ne prihvataju tvrdnju da u životu postoje samo dva izbora: da budeš isti kao ostali ili da budeš ono što ostali žele da budeš. Ne prihvataju verovanje u samoispunjujuće proročanstvo, kada ti svi govore da nešto ne možeš da uradiš, pa na kraju i sam poveruješ u to.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u