KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Traži se informacija o neugodnom mirisu

06.06.2018. - Općina Kakanj je zatražila hitnu reakciju i informaciju nadležnih inspekcijskih organa ZDK I Federacije BiH oneugodnom mirisu koji je pogodio lokalno područje

stanicavelika
Informacija u vezi neugodnog mirisa koji se pojavio u Kaknju: Općinska mobilna stanica utvrdila enormno povećanje koncentracije SO2, zatražena brza reakcija kantonalne i federalne inspekcije

Iz Općine Kakanj je upućen dopis Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u kojem se kaže:“Petog juna 2018. godine Služba za privredu, urbanizam i zaštitu okoline je zaprimila više poziva građana u vezi pojave neugodnog mirisa koji se širio dolinom rijeke Bosne, a dijelom i rijeke Zgošće, naročito u periodu od 10 do 13 sati.

Uvidom u podatke sa mobilne monitoring stanice evidentirano je da je došlo do enormnog povećanja koncentracije SO2 , tako da smatramo da je mogući uzrok tome rad operatora za čiji rad su pribavljene dozvole (rješenja) sa dva nivoa uprave (kanton, federacija), te mi nismo u mogućnosti samostalno otkriti porijeklo emisije neugodnog mirisa.

Shodno prethodno navedenom, vezano za rad operatora čiji je rad u vašoj nadležnosti, putem ovog akta obraćamo vam se zahtjevom da izvršite nadzor kod istih i eventualno utvrdite porijeklo mirisa, te ako emisije prelaze propisom dozvoljene granice, da postupite u skladu sa zakonom i propisima.

Molimo vas da nam dostavite tražene informacije, što prije kako bismo blagovremeno informisali stanovništvo općine Kakanj”, kaže se u dopisu.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u