KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Tokom vikenda popustila građanska odgovornost

13.04.2020. - Tokom vikenda primjećeno je da je masovnije došlo do "popuštanja" u pridržavanju ranije izdatih preventivnih mjera, a pogotovo u pogledu okupljanja više osoba na jednom mjestu.

pranje-ruku

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obaještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze novim korona virusom, s tim da je 198 osoba  pod zdravstvenim nadzorom gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 610 osoba je završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj zahvaljuje se našim sugrađanima iz Ul. Alije Izetbegovića br.77 lamela 2B kojima je juče istekla mjera samoizolacije, kao i svim drugim sugrađanima koji se pridržavaju izdatih preventivnih mjera koje imaju za cilj da se spriječi nastanak oboljenja COVID-19.

Tokom vikenda primjećeno je da je masovnije došlo do "popuštanja"u pridržavanju ranije izdatih preventivnih mjera, a pogotovo u pogledu okupljanja više osoba na jednom mjestu.

 Naša obaveza je da upoznamo i obavijestimo javnost da je oboljenje koje izaziva novi korona virus u mnogim slučajevima opasno i po život za imunokomromitovane osobe (osobe slabijeg imuniteta iz nekog razloga), a niko od nas nije siguran da će njegov imunitet uspjeti da se odbrani od novog korona virusa ukoliko bude inficiran. Svi se moramo čuvati i pazizi, a pogotovo osobe koje spadaju u rizične grupe kao što su: osobe sa više hroničnih oboljenja, starije i iznemogle osobe, onkološki pacijenti itd. Naglašavamo da nije pronađen lijek  za COVID-19, ali kao zamjena za nepostojeći lijek tu su predložene preventivne mjere i radnje koje mogu spriječiti nastanak ovog oboljenja koje uzrokuje virus o kojem nauka zna vrlo malo. Molimo naše sugrađane da se vodi računa o: ličnoj higijeni (pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem živimo), izbjegavanju socijalnih kontakata, da se koristi lična zaštitna oprema-maske i rukavice, da se  kiše ili kašlje u maramice koje će se odmah odložiti u otpad, da se ne izlazi iz svojih domova osim ako zaista postoji  neka neodložna potreba.

Naše ponavljanje izrečenih mjera ima za cilj sprečavanje nastanka oboljenja COVID-19 na području naše Općine i obzirom na trenutno epidemiološko stanje na terenu može se primijetiti da su iste urodile plodom, jer nemamo ekspanziju širenja zaraze.

Molimo sve građane koji su bili u zemljama ili regijama gdje je registrovana pojava novog korona virusa ili su bili u poznatim domaćim klasterima  da se OBAVEZNO trebaju javiti putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne informacije i instukcije o daljnjem postupanju. OBAVEZNO svi koji su ostvarivali socijalni kontakt moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU „Dom zdravlja „ Kakanj, jer je samoizolacija najefikasnija i najbitnija mjera u sprečavanju nastanka COVID-19.  

Dom zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u