KakanjLive | Četvrtak, 06.08.2020. godine

Tičići-Nepresušni izvor termalne vode

20.10.2018. - U Tičićima kod Kaknja uz regionalni put ( R445 ) ka Zenici nalaze se izvori termalne (termomineralne) vode čija temperatura na površini iznosi oko 57 stepeni. Ljekovita svojstva vode davno su potvrđena

Odavno je poznata uzrečica da je voda izvor života. Na četiri kilometra od Kaknja u Tičićima nepresušno bogatstvo termalne vode završava u rijeci Bosni. Lokalno stanovništvo koje gravitira uz ove izvore, na sebi svojstven poduzetnički način, napravilo je svojevrsnu turističku destinaciju i ponudu.

Kakanjci od davnina znaju koliko su izvori termalne vode ljekoviti, a tako je bilo i kada je rijeka Ribnica imala slobodni tok, pa su se izvori termalne vode pojavljivali tik uz njeno korito. Temperatura termalne vode u Tičićima iznosi 57 stepeni na jednom izvoru, no na drugom, gdje su prije više od 30 godina vršena ispitivanja, temperatura vode je i viša. Investitori iz Mađarske izrazili su zainteresovanost da naprave postrojenja za proizvodnju električne energije. Slovenački državlajni kupili su i zemljište u neposarednoj blizini izvora, no zbog administrativnih zapreka, ideju da se korištenje vode komercijalizuje, nikada nisu realizovali. Ovo područje svakodnevno posjećuju, kako Kakanjci, tako i gosti iz drugih mijesta u BiH, ali i susjednih država. Najčešći gosti su Česi. Uzorci termalne vode iz Tičića poslani su i na analize na institute u zemljama Evropske unije, gdje je konstatovano da "u Evropi nema ljekovitije vode"!
Inače, stručnjaci kažu da su pojave termalnih voda na sjeveroistočnome obodu Zeničko-sarajevskoga bazena prouzrkovane geološkom građom, te strukturno-tektonskim i hidrogeološkim svojstvima terena. Pitanje njihove geneze još uvijek nije u potpunosti riješeno.

Ljekovite mineralne vode obuhvataju podzemne vode koje zahvaljujući opštojmineralizaciji, jonskom sastavu, sadržaju gasova, prisustvu terapeutski aktivnih komponenti, radioaktivnih elemenata, alkalnosti ili kiselosti i povišenoj temperaturi, imaju blagotvorno fiziološko dejstvo na čovjekov organizam i kao takve imaju široku primjenu u balneologiji. Za liječenje, ljekovite mineralne vode se koriste pijenjem ili kupanjem u njima...

KakanjLive/Bazen Benat

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u