KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

Termoelektrana plaća penale za aerozagađenost i druge degradacije

30.12.2017. - Termoelektrana, plaća penale za aerozagađenje. Osam hiljada miligrama sumpor dioksida emituje se u zrak sa kakanjskog dimnjaka. Dozvoljene vrijednosti su 200 miligrama. To je 40 puta više nego što je dozvoljeno. Deset puta više nego što je dozvoljeno emituje se azotnih oksida. Druga sredstva koja Termoelektrana plaća su na ime svih ostalih trajnih degradacija prostora i zagađenja, odgovorio je načelnik Kaknja Nermin Mandra na novinarsko pitanje tokom novogodišnje konferencije za medije

mandraruka
Na novogodišnjoj konferencji za novinare u Općini Kakanj, u materijalima koji su dostavljeni medijima, navedeno je niz realiziranih programa za koja se prikupljaju novačana sredstva iz različitih izvora: poreza, doprinosa, koncesija, a dio budžetskih sredstva obezbjeđuje se i naknadama po osnovu posljedica koje trpe građani Kaknja od rada Termoelktrane u Čatićima. S obzirom da se ova izdvajanja nepravilno interpretiraju kao dobra volja ili čak „pokroviteljski“ doprinos lokalnoj zajednici, iskoristili smo priliku i pitali općinskog načelnika Nermina Mandru, - Šta to Termoelktrana plaća? Evo odgovora:
- Termoelektrana po više osnova izdvaja sredstva.Jedan osnov je aerozagađenje. Po tom osnovu Termoelktrana uplaćuje naknadu u nadležni Federalni fond. Od ukupne uplate Fond zadrži 30 posto sredstava.Onda se dio novca prebaci na Kanton, pa u Kantonu ostaje 30 posto sredstava pa se to onda dalje raspoređuje. Uglavnom oko 50 posto tih sredstava dođe u Općinu. Na godišnjem nivou to je oko 1,5 miliona KM. Radi se o računu koji se dobije izračunom emisije zagađujućih materija u zrak. To plaćaju i Mital i Tvornica cementa i vjerovatno Natron... Postoji matematički obrazac kako se to radi. Termoelektrana, dakle, plaća penale za aerozagađenje. Osam hiljada miligrama sumpor dioksida emituje se u zrak sa kakanjskog dimnjaka. Dozvoljene vrijednosti su 200 miligrama. To je 40 puta više nego što je dozvoljeno. Deset puta više nego što je dozvoljeno emituje se azotnih oksida. Mi trpimo posljedice. Na ime sanacije tih posljedica, da bi smo omogućili građanim, da „pobjegnu“ odavde, sredstva trošimo i za uređenje Ponijera, Bočice, organiziramo besplatan prevoz za izlazak iz zagađene sredine... Dakle radi se o penalima na aerozagađenje. Druga sredstva koja Termoelektrana plaća po zakonu o izdvajanjima za rad termolektrana je na ime svih ostalih trajnih degradacija prostora i zagađenja koja se ne mogu evidentirati kroz dimnjak. Radi se o mikro zagađenjima. Znači, zagađenje od prašine na Slapnici i trajna šteta koju ima Slapnica. Trajna šteta koju imaju građani Čatića sa deponije Hrasno. Trajna šteta zbog buke koju prave trakasti transporteri. Trajne štete koje imamo u vizuelnom smislu. Štete izazvane promjenom klime na mikrolokacijama. Isparavanje iz rashladnih tornjeva na Termoelektrani. Vidite da je vedero na sve strane, a ondje gusti oblak pare koji onemogućava sunčeve zrake da prodru na određeni prostor. Po tom osnovu, trajne degradacije prostora i nemogućnosti građana da se bave nekim drugim djelatnostima, a koje ne mogu upražnjavati jer se tu nalazi privredni subjekt izdvaja se određeni iznos po proizvedenom kilovat satu električne energije. Na godišnjem nivou u zavisnosti od proizvodnje to se kreće od 3,5 do četiri miliona maraka. Znači to jedan osnov po kojem Termolektrana plaća direktno Općini je, a drugi je Odluka Federalne vlade po osnovu aerozagađenja koji se plaća posredstvom nadležnih fondova. I jedno i drugo su obaveze i ukoliko se te obaveze ne izvršavaju pokrenu se tužbe. Jedna od tužbi je aktuelna protiv Elektroprivrede zato što ovu naknadu ne obračunavaju onako kako bi trebalo.Vlastitu proizvodnju nisu obračunali i mi sudski dobijemo ostatak sredstava. To je slično onome što imaju u slivu Neretve na osnovu korištenja hidroakumulacija.

A.Zekić/KaknjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u