KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Svjetski dan učitelja

05.10.2016. - Današnji datum, 5.oktobora u svijetu se obilježava kao Dan prosvjetnih radnika

svjetski-dan-uciteljaUNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom nastavnika 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika. Prema UNESCO-u, Svjetski dan nastavnika je prilika da se pokaže da je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Svečana izjava nastavnika

Nastavnici širom svijeta gotovo svakodnevno daju izjavu prilikom pristupa nastavničkom pozivu koja glasi: ”Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo učenici nego i djeca i neću nikad zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalnu pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.”

Čestitka načelnika Kaknja, Nermina Mandre povodom Svjetskog dana učitelja

Poštovani učitelji, nastavnici i profesori, sa uvjerenjem da ćete i dalje, uz porodicu, biti najvažniji bedem i čuvar istinskih vrijednosti, upućujem vam srdačnu čestitku povodom 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja.Nadam se da vas teški izazovi naše bosanskohercegovačke svakodnevnice neće pokolebati u vašoj plemenitoj misiji obrazovanja novih naraštaja kojima u srca usađujete ljubav prema ljudima, nauci, životu i domovini., kaže se na kraju čestitke.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u