KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Svečano otvorena nova administrativna zgrada TC Kakanj

23.10.2017. - Uz brojne zvanice iz političkog, javnog i društvenog života Bosne i Hercegovine danas je u krugu kakanjske cementare svečano otvorena nova administrativna zgrada ove uspješne kompanije

U krugu kakanjske Tvornice cementa danas je svečano održana ceremonija svečanog otvaranja nove administrativne zgrade kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, javnog i društvenog života Bosne i Hercegovine kao i ambasadorica Savezne Republike Njemačke Christiane Hohmann.

Muidza

Branimir Muidža, generalni direktor TC Kakanj: Održivi temelj je DNK naše kompanije baš kao što je naš cement DNK BiH

Na početku cerememonije prisutne je pozdravio Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor HeidelbergCementa i dodao:

-Tridesetdevet godina čekamo na ovaj trenutak, odnosno 349.427 sati od prvog dana rada ove tvornice. U tom periodu proizveli smo 15.403.738 tona cementa. Krećemo se prosječno 1.000 kilograma u minuti odnosno 60 tona po satu. Tako mi ovdje mjerimo vrijeme i baš u svakoj sekundi svog rada stvaramo neku novu vrijednost. Sretan sam zbog svega što smo ostvarili i što smo izgradili ovu upravnu zgradu koja je promocija ljepote našeg cementa i betona. Od 2000. godine od kako sam došao u Tvornicu cementa Kakanj ova tvornica je dio prestižne grupacije HeidelbergCementa. Velika je stvar biti dio ove kompanije koja djeluje u preko 60 zemalja na više od 3.000 proizvodnih lokacija na svim kontinentima. Nakon 17 godina rada u kompaniji u kojoj je uloženo više od 220 miliona KM čovjek može biti samo ponosan na svoj rad. Kakanjska Tvornica cementa nije jedna od najvećih u grupaciji, ali je svakako jedna od najljepših i najuspješnijih. Uložili smo silnu energiju, napor i novac da bi danas u srcu Bosne i Hercegovine imali čistu proizvodnju. Smanjili smo emisije prašine za čak 99%. Održivi temelj je DNK naše kompanije, jednako kao što je naš cement DNK Bosne i Hercegovine. Na svakoj razglednici koju napravite u Bosni i Hercegovini, pa i regiji puno je objekata koji su izgrađeni cementom koji je priozveden baš ovdje i kojeg su proizveli naši vrijedni radnici. Upravo su ti naši radnici ključ uspjeha i naše najveće bogatsvo. Cement je dom, kuća, škola, cement je pločnik kojim hodate, cement je autoput kojim se vozite, pa i aerodrom i omiljena trgovina. Cement je u Kaknju i Dom kulture, i stadion fudbalskih klubova Rudar i Mladost, igralište u središtu grada. Kakanj je pored toga što je industrijski i kraljevski grad. To je kolijekva kulture Bosne i Hercegovine. U tvornici cementa Kakanj smo sretni što smo dio ove lijepe priče i što na svakoj vreći cementa promovišemo ime našeg lijepog Kaknja. Lijepo je i to što na svakom dresu i u svakom sportskom borilištu stoji naš logo. Posebno smo ponosni na to što smo prije tri godine nagrađeni Grbom općine Kakanj i time je potvrđeno da je Cementara dobar prijatelj i dobar komšija. Time smo trajno zacementirali naše veliko i trajno prijateljstvo.

Mandra

Načelnik općine Kakanj, Nermin Mandra: Tvornica cementa je pravi i istinski prijatelj Kaknja

Ove godine se navršava 70 godina od prve zvanične odluke Vlade BiH da se u Kaknju gradi cementara, a kakanjski načelnik Nermin Mandra je rekao da je otvaranje nove administrativne zgrade TC Kakanj vrijedna radna pobjeda ove kompanije.

-Ove godine navršilo se tačno 70 godina od prve zvanične odluke Vlade Bosne i Hercegovine da se u Kakanju gradi cementara. Mi danas na svečan način obilježavamo još jednu vrijednu radnu pobjedu kakanjske Tvornice cementa, otvaranje savremene administrativne zgarde. Hronološki prikaz vremena od rađanja ideje o kakanjskoj cementari do njene današnjice sadrži nekoliko važnih datuma. Od te davne 1947. godine, kada je bh. vlada donijela odluku o izgradnji Tvornice cementa u Kaknju, počinje u Kaknju da živi ideja i misao o budućoj cementari. Godine 1965. je u Kaknju zabilježena prva eksploatacija sirovine za proizvodnju cementa. Te godine iskopano je i natovareno 18 vagona sirovine sa Grebena te transportovano u Popovaču, mjesto u blizini Siska i Kutine gdje su u tamošnjoj tvornici proizvedene prve količine kakanjskog cementa koji se pokazao vrlo kvalitetnim. Aprila 1974. godine konačno su udareni temelji tvornice cementa Kakanj, a kada je krenulo radilo se tako brzo. TC Kakanj nakon probnog šestomjesečnog rada 15. decembra 1978. godine na srećan način je puštena u redovnu proizvodnju. U prvim godinama rada kapacitet tvornice je iznosio 600.000 tona godišnje. Od tog dana TC Kakanj je postala i naš zavičajni ponos i jedan od temelja naše ekonomije i jedna od naših velikih briga i zebnji zbog uticaja na okoliš. U ratnom periodu kakanjska cementara je svoje kapacitete stavila u funkciju odbrane. Poslijeratne godine donose tranziciju vlasničkih odnosa i privatizaciju. Ključna 2000. godina donosi zabrinutost i strahove u smislu da li će naša cementara opstati, da li će novi vlasnici investirati u nove tehnologije i kako će se odnositi prema prirodi. Danas kada taj period posmatramo sa sedamnaestogodišnje vremenske distance možemo reći da je 18. septembar 2000. godine dan kada je HeidelbergCement zvanično ušao u preduzeće , označio dolazak i početak potpuno nove savremene filozofije poslovanja kakanjske cementare. Od tog dana novi vlasnici su započeli investiciona ulaganja u savremena postorojenja i zaštitu okoline ostvarujući harmoniju između privrednog razvoja i očuvanja čovjekovog okoliša. Izgradnja savremene zgrade je kruna ogromnih ulaganja u proizvodne kapacitete i zaštitu okoline. Dakle praksa nije bila izgraditi savremenu administrativnu zgradu, a izostaviti ulaganja u postrojenja, nego obrnuta. U tome se ogleda kvalitet poslovnog promišljanja ovog kolektiva koji je pravi i istinski prijatelj Kaknja, rekao je općinski načelnik Nermin Mandra u svom obraćanju.

Hohmann

Christiane Hohmann, ambasadorica Savezne Republike Njemačke: Kakanjska cementara je sjajan primjer uspješne saradnje između bh i njemačke firme

Prisutnima se na svećanoj ceremoniji otvaranja nove administrativne zgrade Tvornice cementa Kakanj obratila i ambasarodica Savezne Republike Njemačke Christiane Hohmann.

-Vizije mogu postati stvarnost. Kada vidimo zgradu u kojoj se trenutno nalazimo vidimo da nakon 17 godina snovi postaju stvarnost. Moram da vam kažem da sam presretna što sam tu, jer ovo je sjajan primjer da je moguće uspostaviti sjajnu saradnju između bh i njemačke firme. Danas ova bh firma poštuje evropske norme, konkurentna je na tržištu i pruža sve ono što je potrebno za saradnju. Ova zgrada treba da postane regionalno sjedište menadžmenta HeidelbergCementa i želim vam na tome čestitati. Ovaj rezultat je zaista sjajan u 17 godina rada i tu svoju ulogu treba da ''zacementirate, rekla je njemačka ambasadorcia Christiane Hohmann.

Nakon obraćanja njemačke ambasadorice bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić je uručio ključ nove zgrade ambasadorici Hohmann, generalnom direktoru Muidži i načelniku Kaknja Nerminu Mandri  čime je i svečano otvorena nova administrativna zgrada kakanjske cementare.

Svojim odgovornim djelovanjem i poslovanjem, te ulaganjem u zaštitu okoline, te brojnim akcijama i projektima koji pomažu lokalnu zajednicu, kakanjska cementara je pokazala da u svakom trenutku djeluje kao društveno odgovorna kompanija te je postala jedna od najcjenjenijih i najstabilnijih kompanija u Bosni i Hercegovini.

Nova administrativna zgrada Tvornice cementa Kakanj će uposlenicima stvoriti povoljan radni ambijent. Pri izgradnji zgrade korištena je tehnologija koja je zgradi priskrbila certifikat ''A'' energetske efikasnosti, a upravo su energetska efikasnost i primjena betona bili motivi vodilje pri izgradnji ove zgrade.

Edis Škulj/KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u