KakanjLive | Nedjelja, 29.11.2020. godine

Svečano obilježen Dan Gimnazije

24.05.2018. - Predstavljeni najbolji učenici maturanti. Učenik generacije je Ismet Ćosić. Zahvalnice dodjeljene subjektima koji na različite načine pomažu i prate rad Gimnazije. Izveden kvalitetan i sadržajan kulturno umjetnički program

Na Dan škole 23. maja, u Domu kulture, održana je Svečana akademija Gimnazije „Muhsin Rizvić“. Ovo je 59. put kako se obilježava Dan kakanjske gimnazije, a tom prilikom promovirani su svi uspješni učenici i njihovi rezultati u nastavnim i vannastavnim aktivnostima tokom školske godine koja upravo završava.

Učenik generacije  je Ismet Ćosić, a učenica koja je tokom četvorogodišnjeg školovanja imala sve zaklječene petice je Majra Šišić. Sa njima još 21 maturant  Gimnaziju je završio sa odličnim uspjehom: Ajna Balešić, Šejla Duranović, Rejhana Đakovac, Kanita Đokić, Elma Škulj, Emira Brodlija, Alem Delić, Aldin Džinić, Azra Mehić, Nejla Šehagić, Ina Trako, Erna Begovac, Asmira Gačić, Adna Heganović, Ajla Kubura, Mubina Mihaljević, Mirha Suljić, Azra Husagić, Ahmed Kićo, Ajla Tuka i Merjema Plasto. Svima su dodjeljena posebna priznanja uz čestitke direktora Maida Goralije, koji je, obraćajući se prisutnima, učenicima, nastavnicima i roditeljima između ostaloga rekao:
- Lijep je osjećaj stojati ispred ove mladosti, ispred ove ljepote. Često imam običaj reći da ne možemo birati kada i gdje ćemo se roditi, niti možemo birati roditelje. Ali ono što možemo jeste da slušamo savjete svojih roditelja i savjete učenijih od nas, a ti savjeti će nam zasigurno pomoći u našem daljem usmjerenju. Stoga, poštujte vaše roditelje, poštujte vaše učitelje, a tu mislim na sve osobe koje su strije od vas i koje imaju itekako čemu da vas nauče... Još jednom želim da se zahvalim svim profesorima na saradnji, a također se zahvaljujem i vama koji ste odvojili svoje slobodno vrijeme i došli da podržiti mladost, da podržite učenike Gimnazije i njihove uspjehe.

Zahvalnice

Direktor Goralija je najavio i nove projekte, izmeđe ostalih toplifikaciju školske zgrade do početka nove školske godine, a od realiziranih istako je opremljenost škole savremenim nastavnim sredstvima i pomagalima na čemu se posebno zahvalio Humanitarnopj organizaciji World vision i Školskom razvojnom timu. Pored toga, istako je i rad Tima za promociju škole, a zatim je uslijedila podjela zahvalnica nizu subjekata koji su na različite načine doprinijeli poboljašavanju kvaliteta rada u svim oblastima ove Gimnazie. Zahvalnice su dodjeljene: Općini Kakanj, NTV IC Kakanj, Gradskoj biblioteci, Centaru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Kakanj, Delibašić poliuretanima, TC Kakanj, AB Petrol Kakanj, Trgošped Kakanj, Delta petrol, Agro vrtu i sa posebnom zahvalnošću Humanitarnoj organizaciji World Vision.

Zahvalnice su uručene i firmama koje su pružile podršku maturantima za organizovanje maturske večeri, a to su: Delta petrol Kakanj, Trgošped Kakanj i AB petrol Kakanj.

Tokom svečane akademije dodjeljeno je više od 50 zahvalnica za postignute rezultate na opštinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima znanja i sporta. O postignutim uspjesima Direktor Goralija:
- Ovom prilikom samo želim da istaknem da su se naši učenici pokazali i dokazali u matematici, fizici, informatici... s druge strane ostvarili su se kroz pisanje eseja na teme za koje bismo se mi odrasli zapitali šta bismo i kako bismo... naši učenici su i veoma dobri govornici, dokalazli su se i u tome na debatama, simpozijima... Strani jezici... engleski, njemački, turski.... Dobar je dio učenika za kojih uopće ne važi naziv strani... Za njih to nisu strani jezici... I to su dokazali na takmičenjima...

cosicIsmet Ćosić, učenik generacije u školskoj 2017/2018

U toku četverogodišnjeg gimnazijskog školovanja Ismet Ćosić je imao četiri učešća na federalnim takmičenjima iz predmeta matematika (u svakoj godini školovanja), dva puta je učestvovao na kantonalnim takmičenjima iz Informatike (u III i IV razredu), dva puta je učestvovao na kantonalnim takmičenjima iz Njemačkog jezika (u I razredu 3. mjesto, a u III razredu 2. mjesto).
- Sve pohvale ovogodišnjem učeniku generacije i naravno sve čestitke njegovim roditeljima, jer su dočekali jedan ovakav uspjeh. Ismetu želimo puno sreće i uspjeha u daljem školovanju. Ne sumnjamo da će nastaviti nizati uspjehe koje je nizao u osnovnoj i srednjoj školi. A Gimnazija je svakako ponosna na njega, rekao je Direktor Gimnazije prilikom dodjele diplome učeniku generacije.

Kulturno umjetnički program Akademije

Na svečanoj akademiji izveden je veoma kvalitetan i sadržajan kulturno umjetnički program, kakav i dolikuje gimnazijalcima. Sve pohvale zaslužuju učenici izvođači, profesori koji su ih pripremali, ljudi koji su scenaristički osmislili akademiju, jer izvedeni program je odrađen uvjerljivo, kao da su na velikoj sceni doma kulture nastupali pravi pozorišni i muzički profesinalci.Program je imao sadržajne cjeline: muzičko-recitatorski kolaž, ramazanski kolaž i dramsko izvođenje.
Muzička sekcija škole izvela je „Valcer“ na poseban način- tijelom, i skeč „Kucanje“. „Ramazanski kolaž“ su pripremili: Ajna Balešić i Perica Ramljak, Amer Javoraš, Hana Kulović i Sulejmana Čehajić.

diplomaDetalj iz jednočinke "Diploma"

O aktualnoj temi obrazovanja i stjecanja znanja mladih izvedena je jednočinka „Diploma“ koju su igrali: Matea Komšo i Amer Javoraš. Na kraju je uz klavirsku pratnju profesorice Nine Krehić, učenica Mirela Delibašić izvela „Adađo“. Voditeljice programa bile su: Erna Brkić i Merima Đokić. Programske sadržaje akademije pripremile su profesorice: Nina Krehić, Lamija Kulović, Helena Andrijević, Behija Kulović i Samra Karamustafić, a izložbu likovnih radova sa učenicima je pripremio profesor Alen Džindo.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u