KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Svečano na Vardi uz goste iz Evrope

17.03.2017. - U kakanjskom romskom naselju Varda, danas je održana svečanost primopredaje ključeva i otvaranje pete po redu zgrade socijalnog stanovanja u koju je uselilo osam porodica Roma sa ukupno 41 članom

Stanovi su dodijeljeni za osam romskih porodica, a korisnici stanova su: Adis Sejdić (stan površine 47.64 metra kvadratna), Jasmin Alimanović (47.82 m2), Kemal Sejdić (49.02 m2), Smail Sejdić (70.59 m2), Merima Husić (49.13 m2), Nedžad Ramić (70.72 m2), Elvira Sejdić (49.02 m2) i Ibro Ramić (70.54 m2). Stanovi se daju na korištenje, dok je Općine Kakanj ostaje vlasnik.

Svečanosti su prisustvovati Massimo Mina, rukovodilac Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH, Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, Ismet Mujanović, savjetnik ministra Edina Ramića, koji zbog ranije preuzetih obaveza nije prisustvovao Suzana Jašarević, direktorica Hilswerk Austria International, predstavnici institucija i donatora koji su podržali izgradnju zgrada socijalnog stanovanja, Dervo Sejdić, potpredsjednik partnerskog Udruženja Kali Sara te drugi gosti.

jonathan_more

Otvaranju nove zgrade i primopredaji ključeva romskim porodicima prisustvovao je i šef misije OSCE-a Jonathan Moore koji je u izjavi za KakanjLive rekao:

Općina Kakanj je mnogo toga uradila za Rome u saradnji sa međunarodnim partnerima i resornim Ministarstvima kantona i države, a otvaranje ove nove zgrade za Rome je samo potvrda toga. Pratimo situaciju u Kaknju iz Sarajeva i terenskog ureda iz Travnika. Bitno je da možemo vidjeti situaciju na terenu i družiti se sa članovima romske populacije i drago mi je da se ovim ljudima polako vraća ponos. Općina Kakanj je jedan pozitivan primjer budući da snažno podržavaju socijalnu inkluziju Roma.

nerminmandravarda

Načelnik općine Kakanj, Nermin Mandra smtara kako se svi problemi mještana Varde uz međunarodnu pomoć mogu riješiti u naredne dvije godine:

Građani Kaknja znaju da je problem naših sugrađana Roma na Vardi egzisentcijalne prirode budući da žive u neuslovnim stambenim jedinicima. Nakon 85 godina od kada postoji ovo naselje odlučili smo da riješimo ovaj problem iz dva razloga da našim komšijama osiguramo život dostojan čovjeka u 21. vijeku, a drugi je da napravimo reda u urbanistčkom smislu, da ovo naselje sredimo, da se ne rade nelegalni objekti i da to malo posložimo estetski. Međunarodni predstavnici kažu da smo u posljednje četiri godine najviše uradili na stambenom zbrijavanju Roma od svih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Znam da smo na dobrom putu, pet zgrada je napravljeno, šestu ćemo praviti ove godine. Pravimo parkove, igrališta, saobraćajnice, plaćamo odvoz smeća sa Varde, vodu i još mnogo toga. Radimo na tome da kreiramo ambijent koji je dostojan čovjeka u 21. vijeku.

suzana_jasarevic

U  obraćanju prisutnimagospođa Suzana Jašarević, direktorica Hilswerk Austria International za BiH. Gospođa Jašarević je rekla:
Hilswerk Austria International već godinama surađuje sa općinom Kakanj, posebno od kako je načelnik Mandra na čelu općine Kakanj. Drago nam je da Općina Kakanj aktivno sudjeluje u sufinansirajnu ovog projekta, kao i davanjem zemljišta za izgradnju, izdavanjem svih potrebih dozvola, infrastrukturnih priključaka i vanjskih uređenja. Također u realizaciji projekta učestvuju i Federalno Ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica kao i Ministartsvo rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK. Izuzetno mi je drago da je danas svoj novi dom dobilo osam porodica sa ukupno 41 članobom i da se u Kaknju već ove godine planira izgradnja i nove zgrade za stambeno zbrinjavanje Roma.

Rukovodilac Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropkse unije u BiH, Massimo Mina je rekao kako je projekat Akcija Roma u BiH finansira

Evropska unija kroz Instrument predpristupne pomoći u iznosu od 2.500.000 Eura, dok projekat sufinasiraju, odnosno kofinansiraju lokalne vlasti u ukupnom iznosu od 640.000 KM i kroz ovaj projekat će biti ukupno sagrađeno ili obnovljeno oko 140 stambenih jedinica za romske porodice.

Zgrada je izgrađena u okviru projekta „AKCIJA ROMA – Podrška socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem državnih i lokalnih vlasti”. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument predpristupne pomoći, a kofinansiraju ga lokalne vlasti. Projekat implementira Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austrija International” u partnerstvu sa njemačkom organizacijom ASB i Udruženjem Romski informativni centar “Kali Sara”. Radovi na izgradnji zgrade koštali su oko 350.000 KM. Izvođač radova bilo je preduzeće „Trgošped“ Kakanj. Realizaciju projekta Općina Kakanj je pomogla kroz sufinansiranje, kroz dodjelu zemljišta, obezbjeđenje potrebnih dozvola, priključenjem zgrade na komununalnu infrastrukturu, te vanjskim uređenjem.

 Edis Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u