KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Svečano dodjeljena petnaestoaprilska priznanja

14.04.2017. - Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća najveće općinsko priznanje je dobila Javna ustanova Kulturno-sportski centar koja je godinama srce kulturnog života u Kaknju

U kino Sali Doma kulture u petak 14. aprila 2017. godine je održana svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Kakanj i Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nakon intoniranja državne himne i muzičke kompozicije ''Sway Dean Martin'' koju je izvela kakanjska Rudarska glazba svečanu sjednicu je otvorio predsjedavajući općinskog vijeća Slaven Katičić koji je čestitao svim dobitnicima ovogodišnjih petnaestoapriliskih priznanja i rekao:

katicicsvvijeceSlaven Katičić, predsjedavajući Vijeća općine Kakanj 

-Iskoristio bih priliku i da vas podsjetim na sve ono što je Vijeće uradilo u proteklom periodu. Znate da se posljednji saziv općinskog vijeća u neku ruku podmladio sa nekoliko novih mladih vijećnika. U prethodnih šest sjednica usvojili smo 128 tačaka, a vijećnici su postavili preko 100 pitanja i inicijativa što pokazuje da vode brigu o našam Kaknju i građanima Kaknja. Najbitnije je da se nastavio kontinuitet rada i da smo jedna od najboljih općina ne samo u Federaciji nego u cijeloj Bosni i Hercegovni, rekao je gospodin Katičić.

Nakon govora predsjedavajućeg Općinskog vijeća svečanost je nastavljena muzičkom numerom benda Autostop koji Kakanj promoviše širom Bosne i Hercegovine i svijeta, a nakon toga je uslijedilo obraćanje i općinskog načelnika Nermina Mandre:

mandrascsjvijecaNermin Mandra, načelnik Općine Kakanj

-Sudbina našeg zavičaja ogleda se u činjenici da su ugalj i kamen temelj naše ekonomije i osnova naše egzistencije. Nemamo more, a turizam ne može biti naša primarna ekonomska grana.Nismo ni administrativni centar u koji dolazi novac iz drugih sredina. Kakanjcima ''valja'' u jamu, na kop i na kamenolom po hljeb. Takva sudbina je sama po sebi teška, a donosi i brojne nedaće, devastaciju prostora, klizišta, povrede na poslu, nužno iseljavanje ljudi, uništenje infrastrukture, zagađenje ... Naša sudbina je da razvijamo industrijski sektor. Jasno nam je da niko drugi neće doći da rješava naše dileme, izazove, iskušenja i probleme što znači da u najvećoj mjeri zavisimo sami od sebe. Zato je veoma važna unutrašnja povezanost, međusobna saradnja općinskih struktura, privrednika, nevladinih organizacija, građana i svih drugih subjekata u Kaknju, rekao je između ostalog općinski načelnik Nermin Mandra.

Uslijedila je još jedna numera kakanjskog benda Autostop, a potom su dodijeljena petnaestoaprilaska prizananja za ovu godinu. Podsjećamo Komisija za dodjelu je na prošloj sjednici održanoj 31. marta 2017. godine predložila devet kandidata koje je Vijeće svojom odlukom prihvatilo. Priznanja je dodijelio predsjedavajući općinskog vijeća, Slaven Katičić.

Grb Općine Kakanj dodijeljen JU KSC Kakanj

Grb općine Kakanj dodijeljen je JU „Kulturno-sporski centar“ Kakanj za afirmaciju i promociju općine Kakanj na kulturnom, sportskom i obrazovnom nivou kao i drugim aspektima društvenog i javnog života. Grb Općine Kakanj primili su direktor JU KSC Kakanj, Aldin Šljivo i dugogodišnja uposlenica ove ustanove, gospođa Mensura Huduti. Ova javna ustanova je srce kulturnog života u Kaknju i kao takva omogućava da Kakanjci idu u korak sa aktuelnim događajima na ovom planu.

aldinizjvagrbAldin Šljivo, govori o ustanovi ističući doprinos svih  ljudi koji danas u njoj rade i koji su u njoj radili od 1967. godine

-Ovo priznanje je motiv više da svojim radom i trudom doprinosimo u poljima u kojima djelujemo i u ime svih dobitnika veliko vam hvala na ukazanom povjerenju. Mi ćemo se nastaviti truditi da jače i produktivnije djelujemo kako bi svi zajedno živjeli bolje u ovom malom, ali za nas velikom gradu, rekao je dirketor JU KSC Kakanj Aldin Šljivo.

Plakete sa diplomom

Dodijeljene su ukupno tri plakete sa diplomom i to:

Rudarskoj glazbi za afirmaciju kulturnog života u Kaknju kao i promociju općine na državnom i međunarodnom nivou. Rudarska glazba osnovana je na inicijativu nekolicine entuzijasta i Rudničkog sindikata 1952. Rudarska glazba je nastupala na skoro svim smotrama i festivalima duvačkih orkestara BiH i na brojnim manifestacijama kulture i sporta. Plaketu je primio predsjednik Orkestra, Ibrahim Demir.

Igoru Andrijeviću za postignute privredne uspjehe i veliki nesebičan sportski, humanitarni i obrazovni angažman. Njegove privredne uspjehe, koji doprinose razvoju naše općine, prati sportski angažman U F.K. Rudar kao i pokroviteljstvo kulturnim manifestacijama i stipendiranje đaka i studenata.

igorandrijevicIgor Andrijević naglašava da je ovo priznanje za sve zaposlne u firmi AB Petrol

-Kada ste dosta vremena prisutni u društvenom i sportskom životu Kaknja zaista je lijep osjećaj dobiti ovo priznanje. Sav naš doprinos, kada kažem naš mislim na firmu AB Petrol, naš doprinos kulturi, zajednici, sportu i svim projektima koje smo podržali je ideja svih uposlenika AB Petrola, ne samo mene, tako da sam ja u ime svih nas primio ovo priznanje, rekao je skromno Igor Andrijević u izjavi za KakanjLive.

Rešadu Merdiću za predan rad i veliki doprinos društvenoj zajednici kroz politički i privredni angažman. Svojim radom kroz rukovodeća i politička djelovanja dao je veliki doprinos društvenoj zajednici kroz aktivnosti pomoćnika ministra u ZDK i dugogodišnji rad u Općinskom vijeću Kakanj.

Zahvalnice

Dodijeljeno je ukupno pet zahvalnica i to:

Raifu Čehajiću za promociju i očuvanje historije i njegovanje kulturne baštine Kaknja i Bosne i Hercegovine. Raif Čehajić novinar i publicist je srcem i dušom Kakanjac. Rođen je u Kaknju (1946. godine), tu je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, nakon što je završio pedagošku akademiju, radio kao nastavnik, a i prve novinske tekstove o njemu i u njemu napisao za kakanjski "Glas rudara" i zeničku "Našu riječ".

Sekciji dobrovoljnih davalaca krvi RMU Kakanj za nesebičan i velikodušan doprinos očuvanja života građana općine Kakanj. Sekcija dobrovoljnih davalaca krvi formirana je 2009.godine sa konstantnim članstvom od blizu 200 članova, uglavnom uposlenika RMU Kakanj. Pored teškog rudarskog rada ova Sekcija odazvala se brojnim pozivima za pomoć. Zahvalnicu je primio Halim Demir, predsjednik.

Hasanu Alajbegoviću za predan rad i veliki doprinos u razvoju poljoprivrede i stočarstva u Kaknju. Prozvodnjom mlijeka bavi se od 2014. godine, a od 2016. godine je član udruženja „Farmeri“. U 2016.godini plasirao je 60.000 litara mlijeka zadruzi Interagro što je svojevrstan rekord za naš industrijski grad i reprezentativan primjer uspjeha malog biznisa.

Željku Kolakoviću za veliki angažman u poticanju povratka, obnove i izgradnje na području općine Kakanj a naročito Kraljeve Sutjeske. Kroz svoj rad u MZ Kraljeva Sutjeska neprekidno je radio na zbrinjavanju osoba u stanju socijalne potrebe, iznalaženju donatora za pomoć u obnovi, školovanju i stipendiranju đaka i studenata, a također je nemjerljiv njegov doprinos u jačanju suživota, međunacionalnoj i međuvjerskoj saradnji.

Slovenskom druženju građana „Jozef Špringer“ za doprinos u cjelokupnom razvoju općine Kakanj i afirmaciji nacionalnih manjina u BiH. Ovo društvo osnovano je 1992. godine i to je prvo registrirano slovensko udruženje građana u BiH. Ove godine proslavlja 25.godišnjicu djelovanja. Zahvalnicu je primila predsjednica udruženja, Davorka Drijenčić.

Predsjedavajući općinskog vijeća Slaven Katičić, poslije dodjele priznanja je zaključio svečanu sjednicu čestitajući svim građanima Kaknja dan općine Kakanj, dan Armije R BiH i svim vjernicima katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti Uskrs i Vaskrs.

Na kraju svečane sjednice općinskog vijeća svi prisutni su na velikom kino platnu pogledali petominutni trailer dokumentarnog filma koji se radi u produkciji JU KSC, a povodom pedesete godišnjice ove Ustanove.

Više fotografija pogledajte na: FACEBOOK KAKANJLIVE

Edis Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u