KakanjLive | Nedjelja, 28.02.2021. godine

Svaki poraz osim od Bosne može se oprostiti

04.05.2017. - Derbi utakmicu Prve lige Federacije BiH, između Rudara i Bosne svojim najavama i komentarima progonoziraju Ejub Spahić, Dragan Ljubojević i Kemal Hafizović, svi žive Rudareve legende

kemoejubKemal Hafizović i Ejub Spahić

U subotu je na stadionu Rudara, jedna od najvažnijih utakmica u posljednjih nekoliko sezona. To je i derbi ovog kola u Prvoj ligi Federacije BiH, ali i komšijski derbi – stiže Bosna iz Visokog lider prvenstvene ljestvice. Rudar ima priliku da zaostatak od pet bodova smanji na dva i prvenstvo do kraja učini neizvjesnim otvarajući vrata za ravnopravnu utrku prema Premijer ligi zajedno sa Bosnom, GOŠK-om i Travnikom.

Ljudi koji su u Rudaru ostavili duboki trag uspješnosti, mnogo godina živiota i ljubavi, Ejub Spahić, Dragan Ljubojević i Kemal Hafizović, govore o subotnjem derbiju Rudar-Bosna. Čine to iz perspektive sjećanja na komšijske derbije sa prognozom mogućeg ishoda u dolazećoj utakmici.

Ejub Spahić je čovjek koji je pregazio osmu deceniju života, a u Rudaru je proveo trideset godina kao predsjednik Rudara, Uprave ili Skupštine ili kao član Upravnog odbora. Ovako govori o subotnjoj utakmici sa Bosnom:

- U Kaknju se često prepričava, moj odnos i moj način motivisanja igrača i trenera za utakmice sa Bosnom iz Visokog. To je u fudbalskim krugovima poznata rečenice, kada igračima govorim da je fudbal igra u kojoj se može izgubiti utakmica i da Rudaru nije strašno izgubiti neke utakmice jer svaki taj poraz se može oprostiti ili preboliti.I zato sam igračima govorio sve utakmice možete izgubiti ali utakmicu sa visočkom Bosnom ne smijete. To vam niko neće oprostiti ni navijači ni uprava Kluba.Pred ovu utakmicu nadu mi ulijevaju posljednje dobre igre Rudara. Nadam se da Rudar u subotu neće izgubiti.

draganljubojevicDragan Ljubojević

Dragan Ljubojević, profesor i trener. Čovjek koji živi i voli Rudar, drugačije od drugih. Čovjek koji je kao najmlađi trener saveznog nogometnog ranga, postigao najveći uspjeh Rudara u bivšoj državi. Mnogo je komšijskih derbija u više od sedam godina trenerskog rada u Rudaru. Smatra da je Bosna igrački u ovom trenutku bolja od Rudara, ali u subotu prednost daje Beganovićevim izabranicima:

- Nekada, kada je Bosna igrala u Kaknju utakmicu je gledalo pet hiljada ljudi. Kada je Rudar igrao u Visokom, opet je utakmicu gledalo pet hiljada ljudi. Nogomet koji se igrao i kvalitet na terenu donosio je i velike posjete. Za utakmicu u subotu, dajem prednost Rudaru, mada je Bosna bolje pojačana, imaju dobru ekipu ali isto tako mislim da ni Rudar nije loš, da se može u ovom trenutku suprotstaviti boljoj Bosni i da može pobjediti, rekao je profesor Ljubojević.

Kemal Hafizović, je igrač i trener Rudara u više navrata. Pripada zlatnoj generaciji zelenocrnih momaka, koji su u dosegnuli sami vrh jugoslovenskog nogometa, 1972. godine, boreći se u kvalifikacijama za ulazak u Prvu saveznu ligu. Smatra da ima puno faktora koji subotnju utakmicu mogu okrenuti u korist Rudara:

- To je uvijek bio derbi, a pogotovo sada kada može pasti odluka ko ulazi u Premijer ligu. Kada bi to bio Rudar to ne mogu objasniti koliko bi mi bilo drago. Život bi mi produžili. Ne znam za koliko, ali bi to tako na mene djelovalo. Da vam ne pričam koliko bi mi bilo drago. Rudar bi tada bio tamo gdje mu stvarno jeste mjesto – Premijer liga.Mislim da je realno očekivati Rudarevu pobjedu u subotnjoj utakmici i Rudarav povratak. Vidim i da se posebno ne štedi gospodin Edin Begovac, potpuno se angažovao.Tu je Elvedin Beganović, moj igrač, iz Čelika, njegov stručni štab i igrači, koji će vjerujem ovu utakmicu pametno pripremiti i još pametnije odigrati.Sjećam se svih utakmica Rudara i Bosne i onih koje sam igrao i one u kojima sam ekipu vodio kao trener. Posebno mi je ostala u sjećanju jedna utakmica u Visokom, kada smo igrali 1:1. Gubili smo sve do 90. minute. Ima li smo korner, ja sam ga izveo a Srđan Kogoj je na taj cantaršut zabio gol glavom. Trener Bosne, tada se uhvatio za glavu i rekao, da bi lakše podnio belaj u porodici nego taj gol. Sjećam se da je tako nešto rekao i to mi je ostalo u pamćenju. To govori i koliko je taj trener volio Bosnu, koliko je volio pobjediti Rudar. Bili su to nezaboravni derbiji koje je gledalo po nekoliko hiljada ljudi. Prilikom mog zadnjeg vođenja Rudara, sa Bosnom sam odigrao četiri utakmice, tri puta sam pobjedio, završio je Hafizović.

 A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u