KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Sva tri Hadžibega u Gradskoj biblioteci

03.11.2017. - Gradska biblioteka Kakanj – Tvornica kulture Kakanj- pogon 2017, organizira program promocije knjiga: „Hadžibeg“, „Hadžibeg 2 “ i „Hadžibeg 3 “ Uzeira Hadžibega – Kemal Čopra. Program se održava u utorak, 7. novembra 2017. godine sa početkom u 18,00 sati, u Gradskoj biblioteci Kakanj

hadzibeg

Knjige “Hadžibeg”, autora Kemala Čopre su bosanski proizvod. Hadžibeg je inače najpoznatiji cvijet bosanskih avlija, simbol iskonske ljubavi prema domu. Bosanci su se rasuli svugdje po svijetu, ali ih “Hadžibeg” junak iz priča Kemala Čopre pronalazi na svim meridijanima. To su najprodavanije knjige na internetu. Takvu planetarnu popularnost jedno književno djelo na južnoslavenskim jezicima odavno nije imalo. Napravljena je i figurica Uzeira Hadžibega, mudrog i plemenitog sarajevskog tersa, koja se ponegdje već može vidjeti kao suvenir na Baščaršiji.

Nakon velikog uspjeha prve knjige autor kje izjavio:

- Ned’o Bog da sam malo mlađi, more bit bi se i pohasio od ovolike hvale. Rekao bi Uzeir Hadžibeg, a ja bih samo dodao da je otvoreno jedno novo poglavlje u mom životu i da mi pričinjava veliko zadovoljstvo spoznaja da ove priče, ne samo gode ljudima, nego bude ljudskost, toplinu i ono najbolje u njima. Neko mi je rekao da je najveća vrijednost ovih priča u tome što privlače dobre ljude. Na to sam posebno ponosan – kaže Kemal Čopra.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u