KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Super junak Beepster posjetio školarce u Kaknju

12.10.2017. - Vanredni čas o važnosti energijske efikasnosti u Osnovnoj školi

IMG_1380

Redovnu nastavu u Osnovnoj školi "15 april" u Kaknju prekinula je iznenadna posjeta super junaka Beepstera koji je došao sa „druge planete“ kako bi učenicima prenio važnu poruku. "Vaša planeta Zemlja je u velikoj opasnosti" - upozorio ih je Beepster.

Kroz edukativno - zabavnu radionicu, objasnio je učenicima da se sagorijevanjem fosilnih goriva dobiva energija, ali i da se oslobađa ugljen dioksid (CO2). On omogućava atmosferi da zadržava dio sunčevog zračenja i toplote te tako sprječava hlađenje Zemlje i isijavanje toplote u svemir. Međutim, velika potrošnja fosilnih goriva u svakodnevnom životu stvara preveliku količina ovog gasa. Zbog toga dolazi do globalnog zagrijavanja koje znatno utječe na klimatske promjene na Zemlji.

IMG_1280

Učenicima je prikazan i animirani film o klimatskih promjenama na Zemlji i načinima pametne upotrebe energije.

"Ne želite poplave, suše i svijet bez šuma" - rekao je Beepster, te podijelio savjete za pametniju upotrebu energije kako bi zajedno spasili Zemlju. "Ne ostavljajte vodu da teče dok perete zube. Koristite štedne sijalice, zasadite drvo. Svojim ponašanjem možete postati heroji i promijeniti svijet."

Samo edukacijom i konkretnim primjerima stvara se svijest kod djece, kako bi bili odgovorniji prema okruženju i zajednici. Stoga im je Beepster predstavio i Beepomat uređaj koji ih podučava energijski efikasnom ponašanju, te ih upoznao i sa termovizijskom kamerom, koja pokazuje koliko se energije gubi kada su uređaji priključeni na struju, tokom standby mode-a.

IMG_1454

 Svoje putovanje Beepster nastavlja u osnovnim školama širom BiH, koje su obnovljene ili su u fazi obnove u okviru  projekta Svjetske banke “Bosnia Energy Efficiency Project” (BEEP).

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u