KakanjLive | Ponedjeljak, 01.06.2020. godine

Stručna rasprava o razvoju podzemne eksploatacije uglja

12.09.2017. - Interna stručna rasprava o Srednjoročnom programu razvoja podzemne eksploatacije uglja u Rudniku mrkog uglja Kakanj, održana je krajem prošle sedmice.Skup je iskorišten kao prilika da se govori i o razvoju površinske eksploatacije

rasprava

Rasprava je održana u prisustvu članova Uprave Rudnika i stručnih lica iz rudarske mašinske, elektro i ekonomske struke. Utvrđivanje osnovnih pravaca razvoja eksploatacije uglja i njene ekonomske održivosti bio je osnovni cilj rasprave. Riječ je o podzemnoj eksploataciji uglja na Pogonu Haljinići u vremenskom periodu od 2017. do 2025. godine. Osnova za raspravu bio je
Srednjoročni program kojeg je radio desetočlani multudisciplinarni tim.
Raspravu je vodio izvršni direktor za razvoj i investicije Elvedin Čobo. Program za podzemnu eksploataciju je sa rudarskog stanovišta obrazložio je dr.sci. Nurfet Alić. O površinskoj eksploataciji govorio je mr.sci. Emin Haračić.
Inženjeri iz rudničkog Sektora za razvoj i investicije saopštili su činjenice iz Srednjoročnog Programa. O geološkim krakteristima ležišta govorila je Nihada Hrustić. Snabdjevanje električnom energijom , telekomunikacije i praćenje parametara jamskog zraka, obrazložio je mr.sci. Zehrudin Sikira. O mašinskoj opremi i pretpostavkama za izvođenje mašinskih radova govorio je Hedin Bjelopoljak. Ekonomske pokazatelje komparacijom investicija sa produktivnošću, rentabilnošću i ocjenom ekonomičnosti obrazložila je Edina Lukić. O preradi i kontroli kvaliteta uglja govorio je Nurudin Mušija.

Dileme o koncentraciji radova

Ukupne eksploatacione ili „A” rezrve uglja, na postojeće izlaze u jamama pogona Haljinići iznose 6.753.000 tona. Tokom izlaganja Programa predstavljena je moguća eksploatacije uglja u 12 otkopnih polja i to po šest u jami Begići i jami Seoce. Istaknuta je dilema o koncentraciji radova na jedan ili dva kapaciteta. Uglavnom, sve do 2025.godine sa pogona Haljinići predviđena je proizvodnja uglja od 450 hiljada tona.
Izvršni direktor za proizvodnju, tehničke poslove i održavanje mr.sci. Muhamed Plasto akteulizirao je i predstavio dokumentaciju o podzemnoj eksploataciji uglja na području Dumanca, Bićera i Modrinja.

internastrucna2

Za površinsku eksploataciju uglja predstavljeni su trenutni radovi i razvojni pravci koji objedinjuju eksploataciju na PK Vrtlište i budući Kop PK Repovački potok. Značajnu ulogu za razvoj površinske eksploatacije uglja predstavljaće izgradnja hidrotehničkih objekata koji će omogućiti formiranje vanjskog odlagališta Ribnica. Novi podatak iznesen na ovoj raspravi odnosi se na povećavanje rezervi uglja za eksploataciju na površini sa 70 na 92 miliona tona. Utvrđeno je to novim elaboratom kojeg je radio Institut za rudarstvo iz Tuzle.

Realno i pravovremeno ocjenti eksploataciju uglja

Direktor Rudnika mr.sci. Kasim Alajbegović na kraju rasprave je pozvao na stručan, pravilan i pravovremen rad: „Mi smo generacija koja donosi strateške odluke o podzemnoj i povrpinskoj eksploataciji uglja bez obzira da li se radi o reduciranju kapaciteta ili se radi o investiranju i proširenju kapaciteta.Ekonomski parametri su značajan faktor, međutim ovdje se govori o uvjetima koje treba ispuniti da bi oni bili pozitivni. Mi smo pokazali da se mogu postizati i takvi rezultati. Međutim u eksploataciji uglja, posebno podzemnoj, često ima i nepredviđenih situacije koje zaustavljaju proizvodnju. Stručni tim predložen za izradu zaključaka sa ove rasprave treba uzeti u obzir i takve mogućnosti. Treba realno ocjenti potencijale opreme i geološke uvjete.Treba pravilno analizirati i pravovremeno donositi odluke.Što brže i pravilnije budemo donosili odluke imamo šansu ispuniti misiju koju nam je država povjerila“.
Rasprava je završena formiranjem tima koji će uraditi zakkjučke, a svi prisutni imaju priliku da u narednim danima dostave u pisanoj formi svoje primjedbe i prijedloge.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u