KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Strništa zaorati-nipošto spaljivati

12.08.2018. - Spaljivanje je loš način gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, a nažalost na našem području je ta praksa uobičajena

strnistetekst
Služba za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj – Odsjek za lokalni ekonomski razvoj preporučuje poljoprivrednim proizvođačima da nakon žetve strnih žita zaoru strništa (biljne ostatke). Na taj način se povećava brojnost i aktivnost mikroorganizama koji intenzivnije razlažu organsku materiju i pretvaraju je u humus, tj. povećavaju se hranidbena svojstva zemljišta i poboljšava se struktura i vodno-zračni režim zemljišta.

Strnište je potrebno zaorati na dubinu oko 20 cm uz dodatak mineralnog đubriva UREE u količini od 80-100 kg/ha, kako bi se poboljšala razgradnja organske materije.

Strništa, odnosno biljne ostatke, ne treba paliti jer se time narušava poželjna struktura zemljišta i uništavaju korisni mikroorganizmi. Spaljivanje je loš način gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, a nažalost na našem području je ta praksa uobičajena, a takva praksa često prouzrokuje i požare.

Osim niza negativnih posledica, paljenje strništa za posljedicu ima i dugotrajno uništavanje zemljišta, naročito ukoliko se to čini svake godine. Paljenjem se uništavaju korisni mikroorganizmi u zemljištu, neophodni za ravnotežu i stvaranje humusa. Uz to, vatra sa njiva može se proširiti i izazvati ozbiljne požare.

Agronimi napominju da paljenje strništa nema ni jednu korisnu svrhu i samo ide na štetu poljoprivrednim proizvođačima. Zato je, kako ističu, biljne ostatke bolje odmah nakon žetve zaorati, jer se zaoravanjem poboljšava vodni režim zemljišta, tako što se stvara rastresit sloj na površini parcele, koji sprečava isparavanje vlage iz zemljišta.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u