KakanjLive | Utorak, 19.01.2021. godine

Štrajk rudara - čeka se saglasnost za isplatu plaća

12.07.2016. - Prošao je deseti datum u mjesecu, a zaposleni u Rudniku nisu dobili plaću. Razlog je blokada računa sa propisanim ograničenjima, kojima se prvo traži uplata poreza i doprinosa a tek onda isplata plaća

Sindikat insistira na plaćama, Uprava Rudnika svezanih ruku. Tako bi se moglo opisati trenutno stanje. Da li će do kraja dana bili ili neće biti plaće u ovom trenutku ne može niko potvrditi. Tim povodom, direktor Rudnika Kakanj, Kasim Alajbegović, danas je za BH Radio 1 i Televiziju Federacije BiH dao sljedeću izjavu:

- Rudnik mrkog uglja Kakanj je jedan od 164 porezna obveznika u Federaciji BiH, čiji računi su blokirani, odnosno, kojima je izdato rješenje za ograničeno raspolaganje sredstvima. Od svih rudnika, u našem Rudniku je najranije, datumski, isplata plaće, a to je u pravilu do desetog u mjesecu. Međutim računi su blokirani. Jučer su u Sarajevu održani neki od sastanaka za prevazilaženje ovog stanja. Tražio sam da nam dozvole isplatu plaće sa 30 posto plaćenih doprinosa i da nas tako ostave do Nove godine, uz garancije da će Rudnik Kakanj od 1. januara moći isplaćivati sve poreze i doprinose. To je vrijeme u kojem ćemo imati dva široko čela i proizvodnju sa Površinskog kopa. Do tada ćemo uvesti i novu opremu koja je garant za stabiliziranje i kontinuitet proizvodnje. Mi još uvijek čekamo informacije da li će nam pod ovim uslovima odobriti isplatu plaća. Dakle tražili smo razumjevanje za rudarstvo u narednih pola godine. To od nas traži stanjue proizvodnih kapaciteta. Ostvarujemo 75 posto planske proizvodnje i to je naš najveći ograničavajući faktor. Očekujemo vijest iz Sarajeva i koliko će ovo potrajati u ovom trenutku ne mogu da kažem.

Predsjednik Rudničkog odbora Sindikata Nezir Begić, ovako je opisao trenutnu situaciju i stanje koje je prethodilo stupanju u štrajk:

- Došli smo u situaciju da poslodavac ne može isplatiti plaće za rudare i mi smo uputili legitiman zahtjev Upravi Društva i Vladi Federacije BiH da se to ne dogodi. Zbog kompleksnosti problema i težine situacije i nagomilanih problema tokom vremena neizvršavanjem određenih obaveza sadsa nam je blokiran račun. To je onemogućilo isplatu plaće. Prema raspoloženju članstva i dosadašnjim stavovima svih okupljenih u štrajku, neće biti razilaženja do ispunjenja ovog i još nekih zahtjeva prema Upravi, a kojimja se treba regulisati status učesnika u štrajku i dnevnica koje će po ovom osnovu biti izgubljene. Mi smo izrazili dobro volju i uložili ogromnu energiju. Ukazivali smo do čega može doći.Do posljednjeg momenta smo gajili nadu da štrajka neće biti. Lično sam smatrao da će prevladati razum i da će se ispuniti osnovni uslov isplata plate i da će se bez problema nastaviti proizvodnja kako ne bi doživjeli još veću dubiozu i kako ne bi pravili još veće gubitke.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u