KakanjLive | Subota, 05.12.2020. godine

Stop barijerama za osobe sa invaliditetom

18.03.2016. - Općina Kakanj pokreće kampanju STOP arhitektonskim barijerama, visokim ivičnjacima, stepenicama i pragovima

barijere_stop

Općina Kakanj pokreće opsežnu kampanju pod nazivom “STOP arhitektonskim barijerama, visokim ivičnjacima, stepenicama i pragovima” čiji je cilj osobama sa invaliditetom ukazati pažnju koju zaslužuju, osigurati im ostvarenje njihovih prava i omogućiti neometano kretanje i pristup svim ustanovama, institucijama i svim drugim lokacijama na kojima se građanima pružaju administrativne i druge usluge.
O tome se danas razgovaralo na prijemu kojeg je općinski načelnik Nermin Mandra upriličio za grupu svojih sugrađana – osoba sa invaliditetom sa područja Kaknja.
Gosti su načelniku iznijeli brojne sugestije i prijedloge kako da se olakšaju svakodnevne životne aktivnosti osoba sa invaliditetom, a u žiži razgovora su bile mjere koje može realizirati lokalna zajednica jer su u njenoj nadležnosti.
Tako je zaključeno da se, pored ranijeg ocrtavanja mjesta za parkiranje osoba za invaliditetom, ispred nove zgrade Općine Kakanj postavi i saobraćajni znak kako bi se bahati vozači dodatno upozorili da parkiraju na mjestu namijenjenom osobama u invalidskim kolicima. Osim toga, službenik koji radi na osiguranju zgrade Općine će biti zadužen da ne dozvoljava bahatim vozačima da se parkiraju na tim mjestima.
Općinski načelnik Nermin Mandra je naglasio da svaka osoba sa invaliditetom može najaviti svoj dolazak u zgradu Općine kako bi se istoj omogućio ulazak u podzemnu garažu, posebno tokom perioda zime, kako bi dalje koristeći lift mogla doći do svake općinske službe.
Ukazano je i na potrebu da se kod zgrade javnih preduzeća obilježe mjesta za parkiranje invalidnih lica.
Rezultat razgovora je i pokretanje kampanje tokom koje će sva javna preduzeća, javne ustanove, preduzeća u državnoj i privatnoj svojini i svi drugi subjekti biti pozvani da otklone arhitektonske barijere u pogledu pristupa objektima kojima upravljaju, a sve ove aktivnosti će pratiti Općina u saradnji sa osobama sa invaliditetom sa područja Kaknja.
Od javnih preduzeća i javnih ustanova će biti zatraženo da obavezno u svoje planove i projekte uvrste mjere usmjerene na otklanjanje arhitektonskih barijera.
Od projektnih biroa koji izrađuju projekte za Općinu Kakanj bit će zatraženo da pri projektovanju obavezno imaju na umu otklanjanje arhitektonskih barijera.
Dogovoreno je da ove aktivnosti imaju kontinuitet, te da se problemi sistemski rješavaju kroz projekte rekonstrukcije saobraćajnica, trotoara, ivičnjaka…
Zaključeno je da su u proteklom periodu realizirane određene aktivnosti na uklanjanju arhitektonskih barijera, ali da predstoji još jako puno posla.
“Ne možemo kazati da u našem društvu treba probuditi svijest o potrebi da osobama sa invaliditetom ukažemo pažnju koju zaslužuju, jer ta svijest nikada nije ni postojala da bi se sada budila. U našem društvu treba izgraditi tu svijest. Trebamo svi biti svjesni da je jedna zajednica, jedno društvo, jedna država snažna onoliko koliko ukazuje pažnju prema najosjetljivijim kategorijama stanovništva i onoliko koliko se zalaže da oni ostvare prava koja im pripadaju”, rekao je općinski načelnik Nermin Mandra.
Načelnik je pozvao svoje goste da i u budućem periodu upućuju primjedbe, prijedloge, sugestije i kritike jer se samo snažnom saradnjom i stalnom kampanjom može izgraditi svijest kod svakog pojedinca koji treba početi razmišljati gdje je parkirao i da li je time zauzeo nečije mjesto ili mu onemogućio prolazak, ili ako je otvorio samoposlugu da li istoj mogu neometano prići osobe u invalidskim kolicima, ili ako je direktor ili rukovodilac da li je učinio sve da olakša pristup licima u invalidskim kolicama objektu kojim upravlja itd.
Nakon prijema upriličen je obilazak nove zgrade Općine, odnosno dijelova objekta koji svjedoče da je projektant odlično osmislio idejno rješenje u pogledu otklanjanja arhitektonskih barijera (liftovi, prilazi, toalet za osobe sa invaliditetom…).

PRESS OPĆINE KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u