KakanjLive | Četvrtak, 13.08.2020. godine

Stipendisti Fondacije Hastor potpisali ugovore

14.09.2017. - Četiri učenika iz osnovne škole u Donjem Kaknju, dva iz osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ i jedan iz OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, osnovci su koji koreste ove stipendije. Dok su dva gimnazijalca i jedan učenik Tehničke škole, srednjoškolci korisnici Hastor stipendija

hastor_1
Ove školske godine Fondacija Hastor na području Općine Kakanj stipendira deset učemika. Sedam učenika iz kakanjskih osnovnih škola i tri učenika iz srednjih škola, što za 12 mjeseci znači ukupno izdvajanje od 13.800 KM za korisnike sa područja Kaknja. 

hastor2

Četiri učenika Osnovne škole „Ahmed Muradbegović“ iz Donjeg Kaknja i to tri iz Sopotnice i jedan iz Gornjih Lučana korisnici su ovih stipendija. Iz Sopotnice su Ahmed Čičak (šesti razred), Amna Tokalić (četvrti razred) i Emela Kokić (sedmi razred). Iz Gornjih Lučana je Semir Gadžun, učenik osmog razreda.
Dvije Hastor stipendije su završile kod učenika Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ a korisnice su Azra Tekešić i Naida Hebibović, učenice četvrtog i sedmog razreda.
Semir Mašić, učenik četvrtog razreda Osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija“, također je jedno od sedam učenika osnovnih škola, koje će imati Hastor stipendiju.

hastor3

Srednjškolci korisnici ovih stipendija su Nudžejma Halilbašić (prvi razred) i Rijad Krivokapa (treći razred), učenici kakanjske gimnazije „Muhsin Rizvić“. Almedina Spahić, učenica trećeg razreda Srednje tehničke škole „Kemal Kapetanović“, treći je srednjoškolac, a ukupno deseti korisnik stipendija Hastor fondacije za područje Općine Kakanj.

Uz dobitnike stipendija koje je odabrala Fondacije, potpisivanju su prisustvovali i direktori osnovnih i srednjih škola koje pohađaju dobitnici stipendije.

Fondacija Hastor je neprofitna organizacija osnovana 17. aprila 2006. godine sa ciljem pomoći mladima u Bosni i Hercegovini da ostvare svoje osnovno ljudsko pravo, pravo na obrazovanje. Osnovana je sa ciljem da pomaže, ne samo talentovanim, već prvenstveno mladim ljudima koji zbog svoje socioekonomske situacije nemaju mogućnosti da se školuju unutar sistema osnovnog/srednjeg/visokog obrazovanja. Osnovna ideja i cilj je pružiti šansu mladima da svojim uspješnim školovanjem kao i volonterskim radom učestvuju u razvijanju lokalnih zajednica i vlastitih resursa.

Kada je Fondacija počela sa radom davala je 264 stipendije. U prošloj školskoj godini Fondacija je stipendirala 1.714 mladih ljudi, dok je plan za ovu godinu broj stipendista povećati na 1.850.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u