KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Stalna muzejska postavka - Kakanj u ratu

01.03.2016. - U Muzeju Kaknja otvorena stalna muzejska postavka „Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995“

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH i prve godišnjice osnivanja i rada Muzeja Kaknja, danas je u kakanjskoj muzejskoj ustanovi otvorena stalna muzejska postavka pod nazivom Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina, a upriličen je i Okrugli sto o temi: „Prva godišnjica Muzeja Kaknja“.

Muzejska postavka koja je danas otvorena sadrži brojne predmete iz perioda 1992-1995. poput uniformi i amblema kakanjskih jedinica Patriotske lige, Teritorijalne odbrane i Armije R BiH, improviziranog oružja, košuljica minsko-eksplozivnih sredstava, radio-stanica i brojnih drugih predmeta.O tome, načinu formiranja i značaju ove Muzejske postavkle govorio je jedan od aktivnih sudionika u njenom nastajanju, ratni komandant Fadil Imamović.

 Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, povodom godišnjice Muzeja Kaknja i stalne postavke „Kakanj u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995“, kaže:

- Smatram da na prvu godišnjicu rada Muzeja imamo razloga za zadovoljstvo jer prisustvujemo otvaranju stalne muzejske postavke koja će, uvjeren sam, konačno za duži vremenski period sačuvati predmete koji svjedoče o ulozi Patriotske lige, Teritorijalne odbrane i Armije R BiH u borbi da se stečena nezavisnost sačuva, te ulozi kakanjske privrede, humanitarnih organizacija, namjenske industrije i drugih aktera obzirom na činjenicu da je zapravo cijeli Kakanj bio na braniku domovine. Ovo što danas vidimo je ogroman uspjeh i Muzeja, i ratnih komandanata, i boračkih organizacija, i boraca, i svih patriotski opredijeljenih građana jer da smo sačuvali samo jedan amblem sa ljiljanima i to bio veliki uspjeh, a uspjeli smo puno više, rekao je Mandra.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u