KakanjLive | Subota, 30.05.2020. godine

Srednjoškolci Usore, Kaknja i Maglaja u zajedničkom projektu

09.04.2017. - Bogat program obilježavanja Dana oslobođenja Kaknja nastavljen je u subotu u Gradskoj biblioteci održavanjem petih po redu ''Poruka sa kamena'' u okviru kojih su kakanjski gimnazijalci ugostili sredjnoškolce iz Usore i Maglaja. Profesori Sulejman Bosto i Mile Babić su srednjoškolcima održali predavanje o jeziku i važnosti riječi, nakon čega je održana i mini radionica, a potom organizovana i posjeta Kraljevoj Sutjesci

U organizaciji filozofske sekcije kakanjske Gimnazije ''Muhsin Rizvić'' i Općine Kakanj, a u realizaciji Gradske biblioteke danas su u prostorijama JU Gradska biblioteka održana je završna faza petih po redu ''Poruka sa kamena'' sa novim projektnim zadatkom ''Moja najvažnija riječ''.

U okviru ovog projekta koji je trajao šest mjeseci kakanjski gimnazijalci su ugostili srednjoškolce iz MSŠ ''Stjepan Radić'' iz Usore i učenike Gimnazije ''Edhem Mulabdić'' iz Maglaja.

Na početku ovog ugodnog druženja profesor sociologije i filozofije Adis Bešić je goste iz Usore i Maglaja upoznao sa projektom kojeg su realizovali njegovi učenici, a potom je prikazan i film kojeg su napravili učenici filozofske sekcije kakanjske Gimnazije.

asdisbesic

Profesor Adis Bešić

- Naš jezik je naš svijet. Granice našeg jezika su granice našeg svijeta. Na ovom druženju je jako bitno da promišljamo riječi i da od učenih ljudi čujemo neke jako bitne riječi. Temeljna ideja ''Poruka sa kamena'' jeste da budućim generacijama ostavimo trag kako bi oni znali ko smo mi budući da ćemo u okviru našeg druženja danas isklesati , odnosno ispisati na glinenim pločama riječi koje predstavljaju naše snove, maštanja i naš život, odnosno ono što je nama najbitnije u životu', rekao je u svom obraćanju učenicima Adis Bešić profesor sociologije i filozofije kakanjske Gmnazije ''Muhsin Rizvić''.

Nakon toga je održano predavanje profesora Sulejmana Boste i dr. fra Mileta Babića. U interaktivnom dijalogu učenici su kroz ovo predavanje naučili više o važnosti i funkciji jezika.

milebabic

Dr. fra Mile Babić

- Jezik je najvažnija stvar u ljudskom životu. Služi nam za međusobno sporazumijevanje, pomoću jezika možemo razumjeti ko smo i što smo. U svakom jeziku je prisutna određena filozofija, odnosno određeno shvatanje svijeta koje nas povezuje sa stvarnošću, rekao je između ostalog na današnjem predavanju dr. fra Mile Babić.

Nakon predavanja koje su održali eminentni profesori Bosto i Babić, učenici iz Maglaja, Usore i Kaknja su u okviru mini radionice na glinenim pločama bosančicom napisali svoju "najvažniju riječ".

Učenica kakanjske Gimnazije ''Muhsin Rizvić'' Hanka Sikira je u izjavi za KakanjLive rekla kako je osnovni cilj druženja sa sredjnoškolcima iz Usore i Maglaja stvaranje novih prijteljstava kroz učenje, razmjenu znanja i promociju kulturne baštine BiH:

habkasikira

Učenica Hanka Sikira

- Cilj nam je da u okviru ovih predavanja, radionica i raznih druženja ostvarujemo nova prijateljstva sa srednjoškolcima iz okruženja, a danas smo imali priliku da zajednički ukažemo na snagu i značaj izgovorene, odnosno napisane riječi. Tema je ''Moja najvažnija riječ'' a mi smo nakon predavanja odradioli i radonicu u okviru koje smo na glinenim pločama bosančicom ispisati riječ za koju smatramo da je najvažnija. Posjetiili smo i Kraljevu Sutjesku i naše goste iz Usore i Maglaja upoznati sa kulturno-historijskom baštinom našeg kraja

Nakon održane radionice učenici tri škole su obišli Gradski-spomen park u Kaknju u kojem su položili cvijeće na Spomen obilježje palim borcima narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945 i spomen obilježje šehidima i poginulim borcima odrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, a potom je upriličena posjeta Kraljevoj Sutjeci. Učenici su u okviru ove posjete obišli džamiju Sultana Mehmeda II El-Fatiha, staru bosansku kuću i franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci. Cilj posjete Kraljevoj Sutjeci bio je da se mladi učenici edukuju o kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine, te da aktivno kroz svoje projekte i radionice motiviraju i iniciraju razumijevanje i promociju kulturne baštine BiH.

Edis Škulj/KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u