KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Solarna elektrana u Kaknju: Putokaz za razvoj i investiranje u zavičaj

25.11.2015. - Zvanično, u rad je povodom Dana državnosti BiH puštena solarna elektrana firme Energy d.o.o Kakanj

solar_energy

Električna energija u Kaknju, iz ugljene sirovinske baze, proizvodi se od 1907. godine. Tada je izgrađena prva termocentrala i bila je u sastavu Rudnika „Kakanj“. Od 1956. godine, masovnijom preradom uglja, električna energija se proizvodi u Termoelektrani „Kakanj“. Ovim historijskim podacima dodaje se nova činjenica: Električna energija u Kaknju od 2015. godine proizvodi se iskorištavanjem sunčevih zraka u firmi „Energy“, čiji vlasnik je uspješan i na kakanjskoj menadžerskoj ljestvici visoko pozicionirani inženjer mašinstva Ferid Čaluk.

U jubileju Kakanj Petrola otvorena nova firma - Energy

Njegova firma „Kakanj Petrol“, osnovana 2005. godine bilježi jubilej od jedne decenije uspješnog rada i razvoja. Zato se može smatrati ključnom karikom u nastanku akumulacijskog kapitala za izgradnju još jednog, ovoga puta, energetskog brenda iz porodice Čaluk.

Za osnivanje i početak rada firme „Energy“ d.o.o. Kakanj nije bio potreban strani kapital. Gospodina Čaluka u njegovim namjerama i želji da razvija vlastiti zavičaj nisu zaustavile ni trogodišnje procedure za dobijanje različitih administratuvnih saglasnosti. Bez obzira na to, opet je domovini u čast, odlučio da njegova solarna elektrana bude puštena u rad na Dan državnosti BiH 25. novembra/studenog.

Čestitka počasnog konzula BiH u Turskoj

Dogodilo se to u mjestu Čaluci, pred više stotina sugrađana, komšija, prijatelja, privrednika, zvaničnika, općinskih i kantonalnih državnih dužnosnika, vjerskih dostojanstvenika, a bratskim stiskom ruke i riječima na bosanskom jeziku Feridu Čaluku čestitao je i počasni konzul BiH u Turskoj i veliki prijatelj naše zemlje, Kemal Bajsak.

Nakon što su Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, u rad pustili solarnu elektranu, uslijedile su čestitke svih prisutnih, a domaćin je po starom običaju pozvao, sve, da niko ne ostane, na ručak, kahvu, kolač...

Donacija za učenike završnih razreda

Svečanost puštanja u rad završena je dodjelom donacija za troškove ekskurzija koje će u ovoj školskoj godini organizirati uprave osnovnih škola: „Omer Mušić“ iz Brežana, „Hamdija Kreševljaković“ iz Kaknja i srednje tehničke škole „Kemal Kapetanović“. Tako su ponovo potvrđene riječi načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre, koji je često ovih dana govorio da su kakanjski privrednici odavno nadrasli i prevazišli uobičajene standarde koji se nazivaju društvenom odgovornošću.

Proizvodnja 200 hiljada kWh

Površina solarnih panela u elektrani u Čalucima iznosi 1.200 kvadratnih metara. Godišnja proizvodnja iznosit će oko 200.000 kWh i usmjerena je u mreže visokog napona. Investicja je iznosila oko 500 hiljada KM. Preduzeće ”Energy” potpisalo je Ugovor o prodaji električne energije po poticajnoj cijeni na 12 godina s Operatorom za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

Rekli su...:

Tokom svečanosti otvaranja, govorili su vlasnik firmi Kakanj Petrol i Energy, Ferid Čaluk, načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

Ferid Čaluk: Najbitnija je ekološka prednost

-Obnovljiva energija je trend sa kojim možemo uhvatiti korak sa razvijenim zemljama Evropske unije. Ne mislim samo na solarnu energiju već na svu energiju koja se dobiva iz obnovljivih izvora. Brojne su prednosti obnovljivih izvora, a najbitniji je onaj da je to ekološki najprihvatljivije čime se postiže i zaštita naše okoline.

Nermin Mandra: Vlast za ovakve projekte mora dati sve od sebe

-Zadovoljstvo mi je da čestitam Feridu Čaluku na realizaciji ovog modernog privrednog zdanja i čestitam uposlenicima i nadam se da će njegovo vizionarstvo i njegova želja za nečim novim ponukati i druge da pokrenu ovakve biznise. Znamo da je ovo bila mukotrpna aktivnost, da su još neki privrednici na putu da realiziraju ovakve projekte, a oni koji obnašaju vlast moraju prepoznati njihove probleme i dati sve od sebe da to ne traje dugo kao što je trajalo u ovom slučaju.

Miralem Galijašević: Domaći investitori su česta pojava u Kaknju

-Čast mi je da prisustvujem činu završetka realizacije ovog projekta koji je interesantan sa ekološkog aspekta. Čestitam Čaluku i nadam se da će biti još ovakvih investiranja. Mi u našim obraćanjima često spominjemo strane investitore, evo imamo i domaćih, a to je vrlo česta pojava u Kaknju.

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u