KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Smanjivanje kretanja kod većeg zagađenja zraka

12.01.2020. - U periodu povećene koncentracije zagađujućih materija ili zvaničnog proglašenja epizode pripravnost se preporučuje smanjivanje kretanje

zagadjenostvelika
Građanima Kaknja, posebno starim i iznemoglim licima, bolesnim osobama i drugim osjetljivim kategorijama, u periodu povećene koncentracije zagađujućih materija ili zvaničnog proglašenja epizode pripravnost se preporučuje smanjivanje kretanje na što je moguće manju mjeru. Poserbno se to odnosi na kretanje u blizini saobraćajnica, ložišta, dimnjaka i sl.
Smanjivanje kratanja se odnosi na stanovnike gradskih i prigradskih naselja, ali i na mještane u selima obzirom na prisutnost velikog broja kotlovnica.

Preporučuje se izbjegavanje nepotrebnog boravka na otvorenom prostoru u područjima zagađenog zraka, te boravak u planinskim predjelima.
Apelira se i na smanjenje emisija iz proizvodnih i energetskih postrojenja, kućnih ložišta i ostalih izvora korištenjem ekološki prihvatljivijih energenata (drvo, električna energija). Ne smije se vršiti spaljivanje kućnog otpada u kotlovnicama.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u