KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Slovenska ambasadorica posjetila Kakanj

16.02.2018. - Kakanj je danas posjetila ambasadorica Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac. Povod posjete Njene ekselencije gospođe Bukinac je obilježavanje Dana Slovenskog udruženja građana ''Jožef Šringer'' koje okuplja građane Kaknja slovenskog porijekla.

U uredu općinskog načelnika Nermina Mandre danas je upriličen prijem za ambasadoricu Slovenije u BiH Zoricu Bukinac. Povod posjete gospođe Bukinac Kaknju je dvadesetšesta godišnjica UG ''Jožef Špringer'' i  i obilježavanje slovenskog praznika kulture ''Prešernov dan''.

Bukinec

Ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac

-Postoje dva razloga moje posjete Kaknju. Jedan je da upoznam ovaj jako interesantan i napredan grad, a drugi je dvadesetšesti rođendan udruženja Slovenaca ''Jožeš Špringer'' koji žive, rade i djeluju u vašem gradu. Oni danas slave i praznik kulture koji je važan element državnosti kod nas Slovenaca, rekla je u izjavi za KakanjLive.com ambasadorica Zorica Bukinac.

Općinski načenik je sa slovenskom ambasadoricom u BiH razgovarao o stanju u Kaknju, ali i o slovenskom udruženju građana ''Jozef Špringer'' koje djeluje u našem gradu.

Mandra

Općinski načelnik Nermin Mandra 

-Bilo nam je zadovoljstvo danas ugostiti ambasadoricu Bukinac u Kaknju. Upoznali smo njenu ekselenciju o stanju u Kaknju u oblasti privrede, obrazovanja, zaštite okoliša. Informisali smo je i o stanju udruženja građana Slovenaca ''Jožef Špringer''. Raduje nas da uspostavljamo mostove saradnje između Slovenije i BiH, odnosno između Kaknja i nekih gradova u Sloveniji, a u planu je i povezivanje nekih srednjih škola. Želimo biti podrška slovenskom udruženju u Kaknju u čuvanju njihove kulture i jezika. Smatramo da će to biti najbolji put da bašta raznolikog cvijeća u našoj BiH bude još ljepša, rekao je općinski načelnik Nermin Mandra u izjavi za Kakanjlive.

U kino Sali Doma kulture u Kaknju u 18 sati je upriličena i svečanost na kojoj je nastupio orkestar SUG ''Jožef Špringer'' Kakanj kao i gosti iz Novog Mesta (Slovenija), ali i polaznici edukativnih kurseva iz oblasti slovenskog jezika i kulture.

E.Škulj/KakanjLive

 

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u