KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Slike Nermina Kozle na Fehrinom jubileju i dodjeli Wigwama

27.04.2017. - Fahrudin Mešković - Fehro, obilježava 20 godina rada, a u njegovom restoranu tim povodom Nermin Kozlo izložio je svoja ulja na platnu.Istovremeno Društvo prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednosti dodjelilo je nagrade Wigwam

U restoranu „Kod Fehre“ poznatom po očuvanju tradicionalnih vrijednosti bosanske kuhinje, u četvratak 27. aprila organizovana je svečanost i druženje sa prijateljima i to povodom dvadeset godina neprekidnog i uspješnog rada, kako restoranskih, tako i ostalih ugostiteljskih, prehrambenih i turističkih djelatnosti, koje upražnjava, ponosni vlasnik ovog objekta Fahrudin Mešković - Fehro.

Dvadeset godina rada nije jedini razlog za ovo svečano okupljanje. Drugi je razlog dodjeljivanje nagrada zazlužnim građanima od strane Društva prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednosti „Wigwam“.

Na ovu svečanost, koja je organizovana sa dvostrukim povodom pozvani su i neki kakanjski poduzetnici, televizija NTV IC, ali posebno mjesto pripada našem slikaru Nerminu Kozli. Pošto motivi, na njegovim slikama najviše predstavljaju prirodne, kulturne i historijske vrijednosti Bosne i Hercegovine i najbolje odgovaraju karakteru manifestacije, Fehro je odlučio da prostore njegovog restorana tokom proslave jubileja krasi izložba Kozlinih slika:

- Nermina Kozlu sam upoznao prije četiri godine. To je ono poznanstvo koje upali na prvu, kada ljudi osjete i pričaju o nečemu što im je zajedničko. Starine poput raznih alata i predmeta iz domaćinstva, dio su restoranskog ugođaja, a slike sa takvim motivima, dio su jubileja kojeg obilježavam. Ova svečanost bez Kozlinih slika bila bi puno siromašnija, rekao nam je Fahrudin Mešković - Fehro.

fahrudin_meskovicFahrudin Mešković - Fehro

Specijalno priznanje „Wigwam“ - za dvadesetogodišnji doprinos očuvanju kulinarskih vještina Bosne i Hercegovine i viziju izgradnje kulinarskog centra Srednjobosanskog kantona pripalo je domaćinu Fahrudinu Meškoviću - Fehri. Ostali lauerati ovog priznanja su: Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH (za doprinos donošenju strateških dokumenata iz oblasti okoliša u BiH), Goran Šarić iz Travnika (za doprinos razvoju planinskog turizma na Vlašiću), Huso Hadžić iz Jajca (za doprinos strateškom razvoju turističkog proizvoda Jajca), Miroslav Matošević iz Travnika (za doprinos strateškom razvoju turizma u Srednjobosanskom kantonu), Vahid Duraković iz Bugojna ( za doprinos razvoju likovnih, muzičkih i scenskih umjetnosti u Bugojnu i Bosni i Hercegovini) i Dario Pušić, kamerman produkcijske kuće F.I.S.T. iz Sarajeva (za doprinos u stvaranju TV serija. Voditelj, domaćin, programa Kod Fehre bio je Bakir Hadžiomerović.

Naš slikar Nermin Kozlo, o pozivu na obilježavanje Fehrine godišnjice i dodjelu nagrada „Wigwam“ je prihvati sa oduševljenjem jer slično razmišlja kao i njegov domaćin o kulturnom i historijskom nasljeđu, o bh. tradiciji. Kozlo kaže:

- Slikam ibrike, knjige, ognjišta, staro posuđe, kotliće na ognjištu, detalje starih bosanskih kuća, a veliki dio tih predmeta Fehro ima u svojim etno zbirkama. Najveći dio predmeta koji se mogu vidjeti ne nekim mojim slikama, kod Fehre se mogu pogledati poput muzejskih eksponata, to je bio dovoljan razlog da spojimo nešto zajedničko u prirodnim i sliarskim oblicima, kaže Kozlo.

Slike Nermina Kozle u restoranu Kod Fehre biće izložene još nekoliko dana, tako da će putnici prolaznici, a i putnici namjernici imati priliku pogledati ovu izložbu.

Društvo prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednosti "Wigwam"

Društvo prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednosti "Wigwam" iz Sarajeva u BiH zvanično djeluje od 26.4.1999. Društvo je član Associazione Italiana dei Clubs Wigwam, odnosno World Wigwam Organization sa sjedištem u Padovi – Italija.Wigwam ideja se začela davne 1972. u Padovi u Italiji, slijedeći jednu od najvećih ideja druge polovine dvadesetog stoljeća, a to je ideja svjetske kulturne i prirodne baštine. Donošenjem Konvencije o zaštiti Svjetske kulturne i prirodne baštine, koju je donio UNESCO na XVII zasjedanju u Parizu 1972. prvi put su objedinjene kultura i priroda, oblasti koje su do tada smatrane različitima. Konvencija je pošla od pretpostavke da narodi grade svoju kulturu u sredini u kojoj žive i da često ljepote djela ljudskih ruku djelimično duguju i mjestu na kojem su rođene.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u