KakanjLive | Srijeda, 25.11.2020. godine

Slikanje historijskih motiva na zgradi Muzeja

27.07.2018. - Edin Šahinović će tokom KD2018 oslikati zid sa historijskim motivima Kaknja na Muzeju Kaknja, te održati radionicu za djecu – BLAGO KAKNJA

edinmural

I ove godine umjetnik Edin Šahinović učestvuje na Kakanjskim danima i gotovo cjelodnevno će raditi na izradi murala na zidu Muzeja Kaknja. Tema koja će se naći na muralu je zapravo blago Kaknja, sve ono po čemu je Kakanj prepoznatljiv, a vezano je za njegovu historiju. Prije svega radi se predstava kralja Kotromanića, sa kraljevskim gradom u pozadini, pored toga tu će biti i prsten koji posjeduje muzej, Zgošćanski stećak druga kulturno-historijska blaga specifična za ovaj prostor. Ovaj mural je na neki način nastavak murala koji se nalazi na prednjoj strani muzeja.

Izrada murala će trajati sedam dana (29.07.2018. – 04.08.2018.) Kakanjskog kulturnog programa, s tim da će jedan (ili dva) dana biti akcenat na radionici sa mladima.

edinamelEdin je uradio i poklon sliku za Amela Tuku

Radionica za djecu

Radionica sa mladima iz Kaknja će trajati dan ili dva ovisno o odzivu djece. Planirano je da se kroz radionicu radi na ploči dužine nekoliko metara gdje će djeca imati dovoljno prostora da rade i svako od njih da dobije svoje vrijeme za viziju, ideju koju želi da naslika. Kroz historiju veliki umjetnici su pokušali dokučiti iskrenost dječijeg crteža, i svojim rukopisom oponašati dječiji iskreni potez. Sada ćemo imati priliku da vidimo djecu nekoliko uzrasta kako iznose svoje iskrene emocije kroz mrlje ili određenu figuraciju.

„Tema je „Kakanj iz perspektive mladih“. „Najbitnije je da se djeca ne plaše uprljati ruke bojom, te bi bilo poželjno da imaju odjeću prilagođenu za slikanje. Projekat je uspio onda kada se djeca zabave i neka se ne plaše djeca koja sumnjaju u svoj talenat, bitno je da se družimo i slikamo.Svi su dobrodošli“, poručio je Edin Šahinović.

Spomenimo da je na drugom dijelu zida na ulazu u Muzej Edin iscrtao grbove BiH kroz vjekove.Informacije u vezi radionice koja će biti održana u utorak 31.07.2018. u 10:00 sati, mogu se dobiti na broj telefona: 062/527-360.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u