KakanjLive | Četvrtak, 13.08.2020. godine

Školska godina počela himnom i časom o Kulinu Banu

05.09.2016. - Jutros je prvi školski čas, odnosno nastava u OŠ „Hamdija Kreševljaković“, počela intorniranjem himne BiH i časom historije o Kulinu banu i Povelji Kuliuna bana Dubrovčanima

Od ove školske godine, kantonalnim odlukama u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu nastava počinje intoniranjem Himne Bosne i Hercegovine. Pošto je 29. august i Dan Zeničko-dobojskog kantona, a prethodi početku školske godine, učenici slušaju i historijsku priču u Povelji Kulina bana Dubrovčanima koja je pisana 29.08.1189. godine. Upravo tako je bilo jutros, u prvoj smjeni u dvorištu OŠ "Hamdija Kreševljaković", u kojoj je zbog građevinskih radova na glavnoj zgradi, nastava počela danas, umjesto 1. septembra.

Na tri jarbola, tokom intoniranja himne viorile su se zastave BiH, Zeničko-dobojskog kantona i Općine Kakanj, a oko pet stotina mališana zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima, pozdravilo je domovinu uz zvuke himne i sa jakim patriotskim emocijama ušlo u novu školsku godinu. Zatim je učenica devetog razreda ove škole, Hana Obad pročitala historijske činjenice o Kulinu banu i njegovoj povelji Dubrovčanima. Uspješan i sretan početak školske godine učenicima i nastavnom osoblju zaželila je direktorica škole Nedžma Buza.

U ovoj školi organizaciono djeluje 45 odjeljenja sa 1041 učenikom.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u