KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

SKED - udružio radioamatere

25.01.2016. - Radioamateri iz Kamenice kod Teslića po treći puta posjetili kakanjske radioamatere

kamenica-radiamateriZajedno kakanjski i kamenički radioamateri ispred prostprija Radio kluba u Kaknju

Goste iz Kamenice je dočekalo petnaestak naših članova u prostorijama kluba koje su prilikom druženja bile „tijesne“ za sve prisutne. Dobrodošlicu u naš grad i naš radio klub je poželio Rasmin Čolak-Rale instruktor Radio kluba Kakanj. Druženje uz kafu i sok kao i razne radioamaterske teme je nastavljeno do posljepodnevnih sati.

Najinteresantnije teme su bile pripreme za obuku CEPT klasa u MZ Kamenica i Radio klubu Kakanj, obuka i pripreme za nastavak ARG sezone u ovoj godini kao i priprema mješovite ekipe za neka od narednih značajnih svjetskih takmičenja kako bi se radio amateri iz Kamenice obučili u radu na radioamaterskim takmičenjima.

Ovaj vid druženja mladih radioamatera iz dva mjesta bi mogao poslužiti za primjer svim ostalim jer u ovakvim druženjima mladi zajedno žele naučiti i napraviti nešto bolje za svoje lokalne zajednice. U tome ih treba više podržati.

SKED – udružio radioamatere

Evo kratkog opisa kako je došlo do saradnje radioamatera iz Kamenice sa radiamaterima iz Kaknja.

Od polovine mjeseca novembra prošle godine mladi operatori i članovi klubova E73EKK i E73ESP (Stjepan polje) dogovaraju SKED (ugovorena veza) koji je okupio 10 mladih operatora iz oba kluba te je uspješno odrađen.

Nakon tog prvog skeda dogovorili smo da ove aktivnosti nastavimo i u budućnosti kako bi mladi operatori uz nadzor i pomoć starijih operatora naučili raditi na KT opsegu.Naredne sked aktivnosti su okupile dosta više mladih iz ostalih klubova BiH te nam se priključuju radio klubovi iz Goražda, Zavidovića, Srebrenika.

Početkom ove 2016. godine tačnije drugog vikenda u januaru održali smo i prvi sked mladih operatora u ovoj godini u kojem su učestvovali svi pomenuti klubovi kao i radio amateri iz MZ Kamenica kod Teslića, koji su tada bili u posjeti radio klubu Stjepan polje. Sedmicu kasnije, po treći puta stigli su u Kakanj.

Po treći puta u Kaknju

U subotu 23.01.2016. godine održan je još jedan SKED koji je do sada okupio najviše mladih operatora.U posjeti kakanjskom radio klubu na ovom SKED-u i druženju su bili i radio amateri iz MZ Kamenica kod Teslića sa kojima se duže vrijeme sarađuje i ovo je treća posjeta mladih radio amatera kakanjskom radio klubu i našem gradu.

Ovo druženje u prostorijama radio kluba je iskorišteno i za druženje na radio talasima sa radio amaterima širom BiH u kojem su se uključili radio klubovi iz Goražda, Stjepan polja, Zavidovića, Srebrenika, a ovi mladi radio amateri iz Kamenice su zajedno sa našim iskusnim članovima uvježbavali rad na radio stanicama KT opsega.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u