KakanjLive | Subota, 06.06.2020. godine

Sjećanjem na rudare počinje svaka smjena

12.10.2016. - U četvrtak 13. oktobra, na godišnjicu nesreće u Jami Begići-Bištrani, svaka smjena će početi, sjećanjem na poginule rudare. Pored toga zvanične delegacije Rudnika i Sindikata u periodu od 12. do 17. oktobra će posjetiti porodice i roditelje poginulih rudara

zajednicka_fotka

U četvrtak 13. oktobra navršava se godina dana od rudarske nesreće u Jami „Begići Bištrani“ kada su u trećoj smjeni poginuli rudari: Muhamed (Muhameda) Sarač, Nermin (Kasima) Mušija, Mijo (Ilije) Stojčić i Sejad (Nedžiba) Gađun. Šest dana poslije ove nesreće, 19. oktobra preminuo je i rudar Elvis Mašić, koji nije povrijeđen, a tokom trinaestooktobarske nesreće se nalazio u jami „Begići-Bištrani“.

Uprava Rudnika Kakanj i Sindikat Rudnika Kakanj na prigodan način obilježavju ovaj dan i sjećanje na poginule rudare. Na godišnjicu od nesreće, 13. oktobra 2016. godine, svaka smjena u Pogonu Haljinići, odnosno Jami „Begići – Bištrani“ prilikom rudarske prozivke u „frlezi“ počet će sjećanjem na poginule rudare i na događaje koji su obilježili prošlogodišnje tužne oktobarske dane kakanjskog rudnika. Istovremeno stručna lica sa ovog pogona radnicima će govoriti o važnosti pridržavanja mjera zaštite na radu, posebno u podzemnoj eksploataciji uglja.
Pored toga od strane predstavnika Uprave Rudnika i Sindikata Rudnika, te Fonda „7. Juni 1965.“, zajedno sa socijalnim radnikom, u periodu od 12. do 17. oktobra biće obavljene posjete porodicama i roditeljima poginulih rudara.

U prethodnih 12 mjeseci Uprava Rudnika mrkog uglja Kakanj, realizovala je sve zakonske, dogovorene i peuzete obaveze prema porodicama poginulih rudara.

U jami „Begići Bištrani“, rad se odvija normalno i u skladu sa operativnim i godišnjim planovima, a od oktobra prošle godine do danas, u interesu zaštite na radu, sigurnijeg i humnaijeg rada, realiziraju se tri značajna projekta, vrijednosti oko 22 miliona maraka. Očekuje se da nova rudarska mehanizacija, moderna i automatizovana, već krajem novembra bude montirana u ovoj jami.

Direktor Rudnika Kakanj, mr.sci.Kasim Alajbegović o vremenu poslije nesreće u jami Begići-Bištrani kaže:“ Nas još uvijek žalosti činjenica da smo te oktobarske noći izgubili četiri čovjeka. Šest dana poslije preminuo je jedan rudar, jedan je u nesreći teško povrijeđen, oporavlja se i već treći puta treba da ide na banjsko liječenje. Jedan je lakše povrijeđen i njemu smo obezbjedili, radno mjesto na površinskom kopu. Zahvaljujem se porodicama na razumijevanju. Izgubili su svoje najmilije. Dogovorili smo se i uspjeli vansudskom nagodbom završiti obaveze po osnovu naknada propisane zakonom. Za korisnike penzija redovno obračunavamo i uplaćujemo rentu, a to je ona razlika, koja porodicama omogućava održavanja standarda. Jedna od supruga nije imala pravo na penziju. Mi smo je zaposlili u Društvenom standardu. Kćerka jednog poginulog rudara završila je Gimnaziju, zaposlili smo je i rasporedili na radno mjesto prema stručnoj spremi. Imamo kontakt sa porodicama. Ponakad se i sami jave, a vrata Rudnika su im uvijek otvorena“.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u