KakanjLive | Ponedjeljak, 01.06.2020. godine

Sjećanje na rudare poginule prije više od pola vijeka

07.06.2017. - U spomen parku poginulih rudara, više stotina građana Kaknja prisustvovalo je komemorativnom sjećanju na 128 stradalih kamarata u nesreći iz 1965. godine

Danas je i 52 godine poslije, održano komemorativno sjećanje na poginule rudare u jami Orasi. Prije više od pola stoljeća 7. Juna 1965. godine u Rudniku mrkog uglja Kakanj poginulo je 128 rudara. U 115 godina neprekidnog egzistiranja Rudnika, bila je ovo nesreća sa najviše žrtava.

Više stotina građana Kaknja, među kojima su bili i članovi porodica poginulih rudara, nekoliko preživjelih kamarata iz ove nesreće, predstavnici boračkih organizacija te zvaničnici iz političkog i privrednog života Općine Kakanj, članovi Uprave, Sindikata i Fonda „7. Juni 1965“ Rudnika Kakanj, danas u 10,00 sati ispred spomenika poginulim rudarima, položili su vijence i na prigodan način odali počast poginuilim rudarima.

Kao i svakog sjećanja na poginule rudare, prigodan prozni tekst, kojeg je napisao Muharem Gasal, pročitao je glumac Mirza Mušija. Uz zvuke Posmrtnog marša, kojeg je izvodila Rudarska glazba, kolona sjećanja, krenula je iz kruga Stare direkcije Rudnika, i to iz neposredne blizine zatvorenog ulaza jame Orasi, u kojoj se dogodila ova tragedija. Sjećanje na poginule rudare završeno je uz zvuke Rudarske himne i riječi zahvalnosti, povodom odziva na ovaj tradicionalni događaj.

U izjavi za medije, direktor RudnikaKakanj, Kasim Alajbegović je rekao:

- Nesreća u jami Orasi ne smije se zaboraviti radi onih koji su svoje živote položili u revirima, sa namjerom da na halal način zarade opskrbu svojim porodicama. Ne smije se zaboraviti ni radi sadašnjosti, ni radi budućnosti. Iz ovoga mi uvijek izvlačimo poruku, a to znači da je zaštita na radu prije svega, pa tek onda kopanje uglja. Rudnik Kakanj uz podršku Elektroprivrede ulaže značajna sredstva u modernizaciju i humanizaciju rada, kako u jamama tako i na Kopu.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u