KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Sjećanje na poginule rudare

07.06.2021. - Sjećajući se najveće rudarske katastrofe u kakanjskom Rudniku, na spomenik poginulih rudara položeni su vijenci i cvijećeI poslije 56 godine od rudarske nesreće u jami Orasi, kada je poginulo 128 rudara, građani Kaknja, porodice poginulih, radnici Rudnika, sjetili su se svih poginulih i odali im zasluženu počast. Dostojanstvena povorka uz zvuke Rudarske glazbe, tačno u deset sati, krenula je iz kruga Stare direkcije Rudnika prema spomeniku poginulih rudara. Na čelu povorke, bili su rudari sa vijencima, u radnim odijelima, zatim Rudarska glazba, a potom članovi porodica poginulih i građani Kaknja. Povorka je mirnim i laganim korakom, dok se u očima ljudi čitala tuga stigla do spomenika gdje su prvo položena četiri vijenca. Prvi  u ime porodica poginulih rudara i Fonda 7.juni. Zatim u ime Sindikata radnika Rudnika Kakanj, Uprave ovog ugljenokopa i Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja Federacije BiH. Zatim je cvijeće položio načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević. Potom  je položeno cvijeće u ime Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj. Cvijeće su položila i  djeca poginulih rudara te predstavnici Udruženja penzionera Općine Kakanj.

Poslije položenih vijenaca i cvijeća molitvom i minutom šutnje svi prisutni odali su počast poginulim rudarima. Sjećanje je završeno intoniranjem Rudarske himne.

Podsjećamo, od posljedica eksplozije metana u jami Orasi, 7. juna 1965. godine poginulo je 128 rudara. Od tada do danas prošle je 56 godine i održano je  56 komemorativnih sjećanja. Svi članovi porodica poginulih rudara imali su adekvatnu novčanu i svaku drugu pomoć iz Fonda „7.juni 1965.“ koji od formiranja nikada nije prestao da radi.

Kakanjlive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u