KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Sjećanje na heroje borbi za deblokadu Sarajeva

21.06.2017. - Danas je u Semizovcu, održano tradicionalno sjećanje na kakanjske heroje koji su živote položili u borbama za deblokadu Sarajeva i slobodu domovine

015
Treći manevarski bataljon je 21. juna 1995. godine, u ranim jutarnjim satima, ovladao prvom linijom odbrane neprijatelja i dijelom komunikacije Srednje – Sarajevo.Isti dan u kasnim popodnevnim satima, uz jak kontra udar daleko nadmoćnijeg neprijatelja, a usljed izustanka djejstava ostalih jedinica, Treći manevarski bataljon bio je prinuđen na povlačenje uz velike gubitke: 13 poginulih, 12 teže ranjenih i 36 lakše ranjenih boraca. Bili su to najveći gubici tokom ratnog puta ovog bataljona. Sjećajući se tog događaja i poginulih boraca, danas su se na spomen obilježju u Semizovcu okupili saborci iz Trećeg manevarskog, roditelji, djeca, braća i sestere, supruge poginulih, njihove komšije i prijatelji.

005

Elvedin Dinko Šehagić je pozdravio roditeljie, supruge, djecu poginulih boraca , saborce, predstavnike boračkih udruženja, predstavnike Mjesne zajednice Ljbina, predstavnike političkog i vjerskog života i prenoseći selame brigadnog generala, ratnog komandanta Trećeg Korpusa Sakiba Mahmuljina, govorio je o Trećem manevarskom bataljonu, od dana formiranja 19. septembra 1994. godine pa do kraja rata. Istakao je: „Na današnji dan, na ovim prostorima se vodila bitka za oslobađanje Sarajeva.To jutro Treći manevarski bataljon je probio prve linije neprijatelja spuštajući se na komunikaciju Semizovac Srednje. Druge jedinice nisu sadejstvovale na odgovarajući način i morali smo se uz gubitke povući na početni položaj.Bez obzira na te strašne gubitke, borci Trećeg manevarskog su u daljem toku rata, posebno oslobađajući Vozuću i spajajući se sa jedinicama Drugog korpusa, konsolidirali svoje redove i dijelom se odužili borcima poginulim ovdje na Semizovačkom ratištu“.

006

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, u svome obraćanju je istakao da su borci ovog bataljona u ratno vrijeme, mogli biti i negdje drugo, međutim izabrali su borbu za deblokadu Sarajeva: „Semizovačka cesta budi bolne uspomene na očeve, braću, prijatelje i poznanike čiji je život okončan na ovom prostoru dok su nosili baklju slobode prema opkoljenom i napaćenom Sarajevu. Bili su to mladi ljudi ali su svojim razmišljanjem, shvatanjima i patriotizmom bili daleko ispred svojih mladih godina. Neki su od njih tek osjetili mladalačku radost, neki su tek postali roditelji, mogli su da ne budu u prvim redovima ali oni su bili dobrovoljci, diverzanti, heroji i nepokolebljivi borci za slobodu Bosne i Hercegovine... Mogli su oni i svi vi postrojeni ovdje biti negdje daleko od ove vijugacve ceste, ali ste bili ovdje, na ovom asfaltu, odlučni da razbijete obruč oko glavnog grada Bosne i Hercegovine. Zato ste posebni“, rekao je načelnik Kaknja, Nermin Mandra.

010

U ime Medžlisa Islamske zajednice govorio je Zakir Ljubović. Učinio je to i skrušeno i dostojanstveno. Iza svake njegove riječi, osjetio se blagi nemir pun ljubavi prema svim šehidima. Prema rođenom bratu koji je ovdje herojski poginuo. Govorio je o životu, jer oni su živi samo to mi ne vidimo:
Danas su nas ovdje okupili naši šehidi“, rekao je i nastavio: „Bili su velikiu ljudi. Čitavo vrijeme rata su potvrđivali to što jesu. Dragi Allah je dao da ovdje završe svoj dunjalučki put.Znamo da su bili veliki jer smo ih pratili puno noći i puno dana. I dočekivali smo ih. Znamo kojim su riječima kuću napuštali . Znamo sa kakvom su radošću govorili da će deblokadom Sarajeva na Baščaršiji piti kahvu i da će radost napaćenim građanima Sarajeva donijeti. Bili su veliki u svoje vrijeme i kao što reče naš Načelnik, mogli su biti negdje drugo, ali su znali gdje im je mjesto. Zato treba dolaziti na ova mjesta i trebamo se hraniti njihovim djelima“, rekao je Ljubović.

008Položeno je cvijeće, pručena Fatiha, gost iz Turske Fatih Metin, hafiz, proučio je Ašare.

Više fotografija pogledajte na Facebook KakanjLive

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u