KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

Sjećanja na kakanjske šehide semizovačkog ratišta

21.06.2020. - Prigodnim obraćanjima, polaganjem cvijeća i vjerskim programom na spomen-obilježju u mjestu Ljubina, u blizini Semizovca, obilježen 21. juni – Dan sjećanja na 13 šehida Trećeg manevarskog bataljona Kakanj koji su živote za slobodu dali u drugoj polovini juna 1995. godine na semizovačkom ratištu u operaciji deblokade Sarajeva

semizovacvelikaArmija Republike BiH juna mjeseca 1995. godine pokreće operaciju deblokade Sarajeva. U operaciji su angažirane snage sastavljene od najboljih jedinica Armije R BiH među kojima je posebna uloga pripala Trećem manevarskom bataljonu Kakanj. Na sarajevsko ratište Treći manevarski bataljon se upućuje 10. juna 1995. godine. U ranim jutarnjim satima, 21.juna 1995. godine, ovladava prvom linijom odbrane neprijatelja, te se spušta i ovladava dijelom komunikacije Srednje-Semizovac, čime stvara uslove za uvođenje drugih jedinica radi eksploatacije dostignutih linija i produžetka napada prema Sarajevu. Istog dana, u kasnim popodnevnim satima, uz jak kontraudar daleko nadmoćnijeg neprijatelja, 3.manevarski bataljon je prinuđen na povlačenje.

Ostala je zapamćena i zabilježena nevjerovatno snažna i nesalomljiva želja kakanjskih boraca da se spuste do semizovačke ceste i krenu dalje prema Sarajevu, sa željom da građanima ovog okupiranog, ugnjetavanog i razaranog grada donesu slobodu.

Podsjećamo na imena boraca i starješina Manevra koji su živote za slobodu dali na semizovačkom ratištu: Neimarlija Enez, Pašo Kubat, Haris Ljubović, Faik Zaimović, Selver Hodžić, Nusret Mehić, Husein Salkić, Zijad Banjić, Hasan Brkić, Nedžad Čišija, Nijaz Junuzović, Denis Amidžić i Vahidin Bjelopoljak.

dinkomezarPovodom obilježavanja 21. juna - Dana sjećanja na kakanjske šehide i pognule borce semizovačkog ratišta položeno je cvijeće i  na mezar komandanta Trećeg manevarskog bataljona Elvedina Šehagića.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u