KakanjLive | Subota, 30.05.2020. godine

Šetnja za Bosnu povodom Dana nezavisnosti

26.02.2016. - Neformalna grupa Sinovi Bosne – i Muzej Kaknja organiziraju šetnju za Bosnu

tvrtko_ljiljanKralj Tvrtko I Kotromanić je uveo “Zlatne ljiljane” kao simbol Bosne 

Sa ciljem da mlade generacije izgrađuju domoljubni osjećaj prema svojoj državi i važnim datumima iz njene historije, Neformalna grupa SINOVI BOSNE – KAKANJ i Muzej Kaknja su odlučili da ove godine na poseban način obilježe Dan nezavisnosti BiH u kraljevskom gradu Kaknju, te stoga pozivaju sve građane da se 29.februara 2016.godine, u 18:00 sati, pridruže događaju “Šetnja za Bosnu” pod nazivom i sa porukom “Jedna si jedina”, od sahat-kule u gradskoj jezgri Kaknja, kroz muzej na otvorenom (gradsko šetalište) do replike Zgošćanskog stećka koja se nalazi ispred pošte gdje će biti upriličen čas historije uz iznenađenje.

Šetnju će predvoditi srednjovjekovni bosanski kralj i kraljica.

Osim toga, svim prisutnim će biti dodijeljena po jedna kopija preslika glasačkog listića sa referenduma o nezavisnosti BiH iz 1992. Inače, preslik ovog listića se čuva u Muzeju Kaknja.

Čas historije će održati Afan Bosnolog Abazović, a bit će riječi o prvom pomenu imena “Bosna”, o povelji Kulina bana, o periodu najvećeg procvata srednjovjekovne bosanske države…

Okupljanje patriota-učesnika šetnje je u 29. februara, u 18:00 sati, ispred sahat-kule u gradskoj jezgi Kaknja.

“Građani Kaknja i drugih općina i gradova, vi koji BiH nosite u srcu, svi ste pozvani, radujemo se susretu s vama”, poručuju organizatori.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u