KakanjLive | Srijeda, 12.05.2021. godine

Šetnja za Bosnu sa kraljem i kraljicom

01.03.2016. - Šetnja za Bosnu uz učešće kralja i kraljice, održana bez obzira na kišu, a dio programa premješten u Dom kulture

Bosanski kralj i kraljica sinoć su prošetali Malom ulicom, a krenuli su od Sahat kule kroz "muzej na otvorenom", i vratili su u Dom kulture gdje je priređen kulturno umjetnički program sa časom historije, a povodom obilježavanja Dana nezavisnosti. Kompletan program trebao je biti izveden na prostoru ispred Zgošćanskog stećka (obelisk), ali je nestabilno vrijeme sa stalnom prijetnjom da će pasti kiša, organizatore opredjelilo da se "presele" u Dom kulture.

Muzej Kaknja i neformalna grupa građana Sinovi Bosne, osmislili su ovaj događaj i tako na poseban i jedinstven način dali svoj doprinos u obilježavanju Dana nezavisnosti BiH.

Prava je šteta što je stalna prijetnja kišom spriječilo daleko veći broj građana da se pridruže ovom događaju. Bez obzira na to, “Šetnja za Bosnu” nije nimalo izgubila na vrijednosti i ovaj program treba biti dio svake buduće proslave Dana nezavisnosti BiH.

Historijski čas u Domu kulture nakon šetnje održao je bosnolog Afan Abazović koji je govorio o historiji domovine, referendumu za nezavisnost i ljiljanima kao hiljadugodišnjem simbolu države:

- Potrebno je argumentovano pobiti tvrdnje nekih samozvanih eksperata prava da je referendum za nezavisnost kako uporno tvrde, 'volja dva od tri naroda u Bosni i Hercegovini, bez konsultacija sa trećim'. Isto se nastoji i sa ljiljanima, simbolu koji se nalazi na 2.000 godina staroj posudi pronađenoj na Ilidži. Naravno, zastava Bosne i Hercegovine koja se ponosno vijori ispred zgrade UN-a u New Yorku se mora poštovati, htjeli mi to ili ne, ali mnogi zaboravljaju da su se i ljiljani u najtežim godinama vijorili pred istom zgradom, poručio je Abazović.

KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u