KakanjLive | Nedjelja, 05.07.2020. godine

Semizovačko sjećanje na heroje Trećeg manevra

21.06.2018. - Polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjima, te vjerskim programom danas je na spomen-obilježju u mjestu Ljubina, u blizini Semizovca, obilježen 21. juni – Dan sjećanja na 13 šehida Trećeg manevarskog bataljona

Poslije intoniranja državne himmne, uslijedilo je kratko sjećanje na svakog od 13 boraca Trećeg manevarskog bataljona, koji su u junu mjesecu 1995. godine poginuli na semizovačkom ratištu. Tako su u ovoj dolini još jednom, pomenuta imena heroja: Eneza Neimarlije, Paše Kubata, Harisa Ljubovića, Faika Zaimovića, Selvera Hodžića, Nusreta Mehića, Huseina Salkića, Zijada  Banjića, Hasana Brkića, Nedžada Čišije, Nijaza Junuzovića, Denisa Amidžića i Vahidina Bjelopoljaka.

Nakon toga prisutnima se u ime starješina i boraca Trećeg manevarskog bataljona obratio Mevludin Delibašić. Naglasio je da je ovo prvi puta kako sa njima nije komandant Elvedin Šehagić - Dinko, čiji mezar su njegovi saborci posjetili prije polaska u Semizovac. Podsjetio je da imaju amanet koji je ostavio komandant Šehagić:

- Nećemo zaboraviti ni našeg komandanta Elvedina Dinka Šehagića. Prvi puta smo ovdje bez njegovog pozdrava, bez njegovih riječi, bez njegovog pogleda ali sa njegovim amanetom. Od njega smo naučili da treba pamtiti, pričati i pisati istinu o ratu. Prenositi je našoj djeci i svakoj novoj generaciji djece. Od njega smo naučili i da se okupljamo i da se družimo povodom značajnih datuma Trećeg manevarskog bataljona. Sve godine poslije rata komandant Dinko je živio družeći se sa svojim borcima i okupljajući nas na ovakvim i sličnim mjestima. Tako ćemo nastaviti.

mevle

Između ostaloga, ratni starješina i član Komande Trećeg manevarskog bataljona, Mevludin Delibašić, govoreći o poginulim saborcima je rekao i ovo:
- Njihova imena i njihova velika žrtva, ovdje na ulazu u glavni grad, čuvaju stražu na kapiji slobode koja više nikada neće biti zatvorena jer bi u tom slučaju njihova žrtva bila uzaludna. Oni su čuvari semizovačkog ulaza u bosansku prijstolnicu. Oni su čuvari one kapije za koju su se borili i one kapije koju su 21. juna 1995. godine otvorili dokazujući da ovu zemlju, dok je takvih sinova, očeva i braće niko i nikada neće pokoriti. Dolazeći ovdje mi pokazujemo da znamo kolika je njihova žrtva i još jednom se zavjetujemo da nikada od svojih saboraca neće biti zaboravljeni.

reso

U ime načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre, koji je službeno odsutan, obratio se šef Službe za boračko invalidsku zaštitu Općine Rešad Zaimović:
- Semizovačka cesta budi bolne uspomene na očeve, braću, prijatelje i poznanike čiji je život okončan na ovom prostoru. Bili su to mladi ljudi ali su svojim razmišljanjem, shvatanjima i patriotizmom bili daleko ispred svojih mladih godina. Neki od njih su tek osjetili prve mladalačke radosti. Neki od njih su tek postali očevi. Mogli su da ne budu u prvim redovima ali oni su bili dobrovoljci, diverzanti, heroji i nepokolebljivi borci za slobodu. Imali su svoje mladalačke snove i mogli su u njima pronaći smisao svoga života. Ipak oni su bili posebni jer su znali da iznad toga postoji nešto više vrijedno, što je svjetlo i što je vrijedno vlastite žrtve.

efendija

Uoči vjerskog programa, o značaju sjećanja na šehide, govorio je i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković:
- Oni su naši, a mi smo njihovi. Zaboraviti njih značilo bi zaboraviti sebe. Oni su dio nas. Zaboraviti njih znači zaboraviti i dio sebe. Zato vam čestitam što ste od onih koji ne zaboravljaju ni njih ni sebe. I koji vole svoje. Ovdje nema neuspjeha i ovdje nikada ne treba govoriti o neuspjehu. Ovdje je uspjeh jer su oni sastavni dio uspješno odbranjene domovine. Oni su položili krv i zalili ne samo ova stable, njihovom krvlju raste i razvija se naša sloboda, čast i dostojanstvo. Kad šehid prolije krv ostavi snagu onima koji ostaju da nastave dalje. Prema tome oni su uspjeli jer su svjesno položili svoj život i svoju krv i rekli evo ostavljamo vam svoju snagu da nastavljate braniti čast i domovinu.

Poslije vjerskog programa na spomen obilježje niz delegacija i građana položilo je cvijeće.

Pogledajte i fotogaleriju na facebook KakanjLive

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u