KakanjLive | Nedjelja, 28.02.2021. godine

Sedad Subašić-Rudarev dragulj iz Tršća

17.12.2018. - Sead Subašić je nova zvijezda i budućnost Rudara u svakom smislu tih riječi.Njegov talenat rano je prepoznat.Na sebe je skrenuo pažnju nastupima u mlađim kategorijama,posebno kadetima i već kao šesnaestogodišnjak debitirao u prvom timu kod trenera Borisa Pavića. Ovog ljeta potpisao je prvi ugovor i postao standardni prvortimac.Odigrao je 14 utakmica i najstandardniji je igrač Prve lige Federacije BiH koji je tek napustio kadete i preskočio juniorski staž,što je rijetkost u bosanskohercegovačkom nogometu.

Sedad Subašić ;Meteorski uspon

S 17 godina nema iskustva s medijima, ali s tim novim životnim segmentima nosi se bez problema.Kao i s protivnicima na terenu. Besprijekorno. U to smo se uvjerili u ekskluzivnom intervjuu za portal KakanjLive.

-Nemam tremu.Polako se navikavam , ali nije ništa strašno, kazat će taj stasiti veznjak preciznog dalekometnog udarca i jako dobrog pregleda igre , lucidnih rješenja, kojem stručnjaci predviđaju veliku nogometnu karijeru.

KL:Ko je Sedad Subašić, tvoji kraći biografski podaci?

SUBAŠIĆ:  Rođen sam 16.februara 2001.godine u Zenici. Živim u selu Tršće, 7 kilometara udaljenom od Kaknja. Pohađam STŠ „Kemal Kapetanović“ u Kaknju.Idem u 3.razred i vrlodobar sam učenik.Svakodnevno vozarim autobusom iz Tršća, prva smjena u školi i poslije nastave odlazim na treninge i tako već desetak godina.

KL:Kad si počeo trenirati u Rudarevoj školi i ko ti je bio prvi trener, te ostali dosad?

SUBAŠIĆ: U Rudarevoj školi nogometa počeao sam trenirati 2007.godine, kada sam imao samo 7 godina. Prvi trener mi je bio Nazif Terzić,a zatim Ramiz Husić, Samir Trako, Kemal Šabić,te sada Fadil Hodžić.Imao sam čast i zadovoljstvo što sam radio s poznatim bivšim igračima Rudara, od kojih sam mnogo naučio i njima pripadaju velike zasluge za moj napredak.

KL:Kad si debitirao u prvom timu,protiv koga i koliko si imao godina,mjeseci i dana?

SUBAŠIĆ: Za prvi tim sam debitirao protiv Jedinstva  iz Bihaća 4.novembra  2017.godine, kada me je u 64.minuti zamijenio Bajro Spahić.Tada sam imao 16 godina i 8 mjeseci.Pobijedili smo 4:0 i tu utakmicu nikad neću zaboraviti. Činimi se da tad niko nije bio sretniji od mene jer sam definitivno spoznao da Klub računa na mene i da će se ostvariti moji snovi.

KL:Ove sezone istovremeno igraš  za prvi tim i juniore.To nije uobičajno,ali je pravi pokazatelj tvoje vrijednosti i talenta, zar ne?

SUBAŠIĆ: Nastupajući za juniore imao sam dosta slobode i prostora u igri i tako je lakše pokazati svoje znanje.Međutim, nastupi u prvom timu su odgovorniji, traži se igra u oba pravca, više trke, odgovarajuće obaveze kojih se moram pridržavati.Bitno je da što više igram jer se kroz utakmice stiče samopouzdanje i iskustvo, koje je od neprocjenjlive koristi za mladog igrača.

KL:Kako se osjećaš kao prvotimac na kraju prve polusezone?

SUBAŠIĆ:Mnogo sam sretan što sam prvotimac Rudara, kluba sa velikom tradicijom, koji dosta pažnje posvećuje mladim igračima. Ovim putem bih se zahvalio trenerima Hodžiću i Šabiću koji imaju povjerenja u mene i koiji su mi pružili veliku minutažu. Trudio sam se da opravdam njihovo povjerenje  i zadovoljan sam  što smo zajedničkim snagama na zelenom terenu ostvarili dobre rezultate i mjesto u vrhu tabele.

KL:Koliko još možeš napredovati, šta bih želio popraviti u igri?

SUBAŠIĆ: Vjerujem da mogu još više napredovati.Radim na tome, treniram svaki dan, imam i individualne treninge s profeserom Mirzom Demirom,specijalistom za kondicijsku pripremu.Moram više pažnje posvetiti defanzivi, dvobojima i količini trke. Greške su sastavni dio igre, svako ima grešaka pa tako i ja , ali tu su treneri tu da mi ukažu i isprave uoče nedostatke.Mislim da se  upornim i stručnim radom sve se može postići.

KL: Po mišljenju struke, napravio si veliki iskorak.Kako ti je to uspjelo i ko je najzaslužniji?

SUBAŠIĆ: Treba biti uporan i vjerovati u sebe. Ja sam prošao sve mlađe selekcije Rudara,imam kontinuitet u  radu i evidentan napredak  u omladinskom pogonu. Uprava i treneri su zapazili moje zalaganje i dobre igre i brzo je stigao poziv za prvi tim.Osim mog talenta i velikog odricanja i zalaganja,zasluge svakako pripadaju trenerima Fadilu Hodžiću i Kemalu Šabiću, koji su mi pružili veliku minutažu i od kojih sam imao i najveću podršku.

KL:Koju utakmicu izdvajaš kao svoju najbolju, a koju kao  Rudarevu najbolju ove sezone?

SUBAŠIĆ: Moje najbolje utakmice u dresu Rudara su protiv Bratstva i Viteza, u kojima sam postigao dva bitna pogotka,a Rudareve najbolje partije su protiv Orašja u Kaknju,kada smo s igračem manje preokretom došli do važne pobjede, te posljednja na gostovanju u Gradačcu kada smo deklasirali ekipu Zvijezde koja je na tabeli ispred nas.

KL:Kako se igrači odnose prema tebi zato što si najmlađi jer si dvostruko mlađi od jednog Bajre Spahića koji je u bogatoj karijeri prošao štošta.Ko ti najviše pomaže savjetima?

SUBAŠIĆ: Igrači su me zaista prihvatili na najboji mogući način.Svi mi daju savjete i podršku, naučili me mnogim stvarima koje su potrebne na terenu, posebno Bajro Spahić za kojeg imam samo riječi hvale.On je, prije svega, veliki čovjek, vrhunski igrač, s ogromnim iskustvom, ima veliko razumijevanje prema mlađim igračima. Upravo njegovi savjeti su mi najviše pomogli da prebrodim tremu, da igram slobodno i pokažem šta znam.

KL: Igrač si sredine terena, tkz.veznjak.U kojoj ulozi se najbolje snalaziš, lijevo, desno, polušpic?    

SUBAŠIĆ: Sve uloge mi odgovaraju jer sam , kako kažu, univerzalni veznjak. Međutim, najviše volim poziciju polušpica, na kojoj dolaze do izražaja moje bolje strane, poput završnog pasa i postizanja golova s ivice kaznenog prostora. Volim biti bliži protivničkom golu i zabijati iz drugog plana.

KL: Najmlađi asi Rudarev prvotimac i pod ugovorom do kraja ljeta naredne godine.Koji su ti planovi i želje?

SUBAŠIĆ: Moja prva želja je da se  Rudar plasira u Premijer ligu BiH.Druga želja je da postanem fudbaler koji će živjeti od ovog posla kojeg najviše volim. Mislim da je Rudar odskočna daska za moj uspjeh i punu afirmaciju.

KN: Koji ti je najdraži klub ? Vidiš li se jednog dana u njihovom dresu?

SUBAŠIĆ: Moj najdraži klub je Barcelona, koja igra po mom ukusu. Naravno, teško je očekivati da jednog dana zaigram u njihom dresu.

KN: Ko je tvoj igrački uzor, idol?

SUBAŠIĆ: Moj igrački uzor je Lionel Mesi, veliki čarobnjak s loptom. Uživam u njegovim  majstorijama, „upijam“ svaki potez, jer je uistinu nogometni virtuoz, kaže na kraju svog prvog intervjua najmlađi prvotimac Rudara, nogometni dragulj iz Tršća, definitivno jedan od najvećih posljeratnih talenata kojeg je stvorila Rudareva škola nogometa.

Sedad Subašić ima ogroman kvalitet,a što je najbitnije u dobi od 17 godina fizički je ravnopravan sa svim  igračima koji su u dobi od 20 godina pa nadalje. Subašić je, nema dvojbe, jedan od igrača koji će obilježiti bosanskohercegovački nogomet idućih 15 godina.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u