KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

SDA Kakanj obilježila 27 godina rada i postojanja

16.08.2017. - Svečanom akademijom u kino Sali Doma kulture Kakanj danas je obilježena dvadesetsedma godišnjica od osnivanja Stranke Demokratske Akcije Kakanj.

Svečanoj akademiji u kakanjskoj kino Sali Doma kulture su prisustvovali visoki zvaničnici: potpredjednik SDA Šefik Đaferović, maestro Ivica Šarić, predsjednik kantonalnog odbora SDA i premijer ZDK Miralem Galijašević, direktor BH Telecom Mirsad Zaimović, ministar u Vladi ZDK Mirnes Bašić, glavni imam medžlisa IZ u Kaknju Sulejman ef. Čeliković, brojni poslanici, kao i vijećnici u Općinskom Vijeću Kakanj, općinski načelnik Nermin Mandra, kakanjski privrednici, nosioci privrednog razvoja Općine Kakanj, ali i predsjednik SDA BiH i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.
Akademija je otvorena intoniranjem državne himne, nakon čega je intonirana i himna Stranke Demkratske Akcije, a potom je učenjem fatihe i minutom šutnje odata počast svim šehidima BiH i rahmetli Aliji Izetbegoviću.

DSC01539
U ime domaćina prisutne je pozdravio, a potom se i obratio Sejad Zaimović, predjednik OO SDA Kakanj. Gospodin Zaimović je između ostalo rekao:

-Ovo je prilika da se podsjetimo na 1990. godinu i na tadašnje prilike, vrijeme i događaje koji su promjenili naše živote i uveliko uticali na budućnost nas i ostalih naroda i države Bosne i Hercegovine. Prisjećamo se ljudi koji su ugradili dio sebe ne samo u SDA nego u državu BiH, nesebično radili na formiranju SDA, vodili predizbornu kampanju i prvi stali u odbranu naše domovine. Sudbina BiH je neraskidivo vezana za djelovanje Stranke demokratske akcije. U svim procesima od 1990. godine na ovamo SDA je bila snaga koja je okupljala Bošnjake i vodila ih kroz teška vremena. Povjerenje koje smo dobili devedesete dobili smo i poslije rata i na svim izborima bez obzira na sve što su nam radili naši protivnici, suparnici ili otvoreni neprijatelji. Ostali smo najjača bosanska stranka na teritoriji cijele BiH.

DSC01547
Nakon gospodina Zaimovića prisutnima se obratio i predsjednik kantonalnog odbora SDA ZDK i premijer ZDK Miralem Galijašević:

-Ovo je prilika da općinskoj organizaciji SDA Kakanj, njenom predsjedniku, općinskom načelniku i svim članovima izvršnog odbora SDA čestitam na izbornom rezultatu i izbornim rezultatima koje su ranije postizali, posebno na rezultatu na posljednjim izborima. Čestitam i načelniku Mandri koji je osvojio mandat i ujedno mu čestitam na onome što je u proteklih šest godina zajedno sa općinskom administracijom uradio na organizaciji života u lokalnoj zajednici, na infrastrukturnim projektima i stvaranju ambijenta za investiranje u općinu Kakanj. Na mnogim projektima smo radili zajedno, a rezultati su itekako vidljivi.

DSC01565
Nakon obraćanja premijera Zeničko-dobojskog kantona Omladinski hor Zenica je izveo numeru ''Mojoj dragoj BiH'', a nakon toga je uslijedilo i obraćanje predsjednika SDA BiH i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića:

-Čestitam 27 godina postojanja i djelovanja SDA Kakanj. Dvadesetsedam godina uspješne borbe za suverenitet, teritorijalni integritet, vjeru u identitet, za pravo na ime naroda i ime jezika, za ravnopravnost, demokratiju i sve ono za što se vrijedilo boriti. Želim da sa vama na ovaj jubilej podijelim jednu dobru vijest. Upoznao sam predsjednika Tike za Bosnu i Hercegovinu. Po prijedlogu vašeg aktivnog načelnika Nermina Mandre i uz moju podršku odobrena su dva projekta za Kakanj, za izgradnju igrališta u parku Oaza i za izgradnju ambulante u MZ Krševac. Kakanj je Bosna u malom, mjesto kondenzovane historije. Tu su tragovi Ilira, Gota, Slovena, Bogumila, srednjovjekovnih bosanskih kraljeva, Turske i Austo-Ugarske, Jugoslavij, partizana... Rudi Čajevec je iz ovih krajeva, pa zatim političara i ratnika koji su vratili dostojanstvo i odbranili nezavisnost i suverenitet BiH. Sve to pobrojano je naše za sve. Turci su nam donijeli vjeru i naravno zahvalni smo im na tome, ali bosanski kraljevi su naša kost i naša krv i svako ko je branio, unaprijeđivao i radio za ovu zemlju je dio nas i dio onog što je genetski kod i bez ijedne od tih komponenti ne bi bili ono što jesmo. Ipak najbitniji dio naše historije je onaj o kojem večeras govorimo i o kojem je govorio naš Sejad. Posljednih 27 godina naš narod je sa SDA prošao jedan ogroman put koji narodi ne pređu ni za 100 godina. I ponekad nismo ni svjesni veličine te borbe jer sve to gledamo iz historijske blizine. Tek će naredne generacije biti svjesne ovoga što smo bi prošli za četvrt vijeka.

Svečana akademija koja je organizovana u povodu 27 godina rada i postojanja Općinske organizacije Stranke demokratske akcije Kakanj završena je citiranjem riječi rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine:

''Stoga podignimo visoko naše zastave, odbacimo strahove i sumnje i umjesto toga radimo vrijedno i kako najbolje znamo svjesni da naš život i naša smrt, naše sudbine nisu u njihovim nego u Božijim rukama. U toj vjeri je naša sloboda, naša snaga i naša pobjeda.''

E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u