KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Savjeti za uzgoj jagodičastog voća

13.05.2016. - Važno je da proizvođači jagodičastog voća već sada počnu voditi evidenciju prema modelu IP (integralne proizvodnje) kako bi imali i taj uvjet za prodaju na kojem će EU insistirati od 2018. godine

malina_adnan_savjetuje

Objavljujemo neke od savjeta za uzgoj jagodičastog voća, koje je Dr. Adnan Maličević saopštio kakanjskim poljoprivrednicima prilikom prošlomjesečne posjete Butmiru - oglednom poligonu Poljoprivredno prehrambenog fakulteta iz Sarajeva.

Od kraja aprila i početka mjeseca maja metereološki uvjeti su sa dosta padalina i neuobičajeno niskim temperaturama. Bilo je i mraza i snijega. Uticaj mraza i niskih temperatura u drugoj polovini aprila po saznanjima sa terena nisu izazvali velika oštećenja na malinama, jer kod nas malina počinje da cvjeta u drugoj polovini maja. Cvjetanje traje 20-30 dana u zavisnosti od sorte i meteoroloških prilika. Međutim snijeg koji je također pao, u višim predjelima kakanjskog područja, je oštetio mlade grane koje su polomljene što će uticati na prinos. Američka borovnica je pretrpjala znatna oštećenja jer ona cvjeta nešto ranije u odnosu na malinu, a također od snijega su oštećene i polomljene grane što će uticati na sam prinos. Stručna lica i eksperti u oblasti jagodičastog voća preporučuju da se nakon svakog šoka koje dožive sadnice jagodičastog voća, izvrši tretiranje nekim preparatom na bazi aminokiselina koji pomaže biljci da se brže oporavi i napreduje.

Pored ove ocjene iz odjeljenja za poljoprivredu Općine Kakanj, obavještavamo poljoprivrednike i nove uzgajivače jagodičastog voće da je Općina Kakanj raspisala javni poziv za novčani podsticaja za nove zasade jagodičastog voća, a rok za podnošenje zahtjeva je 24.06.2016.godine.

Nastavljamo sa objavljivanjem preporuka profesora Adnan Maličevića o uzgoju jagodičastog voća. Ranije objavljeni tekst smo objavili pod naslovom: Korisna praktična spoznaja kakanjskih malinara.

malina_ogled_2

Savjeti profesora Adnana Maličevića

Profesor Maličević je kakanjskim malinarima govorio o konceptu integralne proizvodnje, naglašavajući da poljoprivredni proizvođači koji i dalje misle prodavati jagodičasto voće otkupnim stanicame koje je dalje distribuiraju prema tržištu Evropske uniije, već od ove godine trebaju voditi evidenciju o uzgoju. Objasnio je šta znači IP koncept.
- Od 2018. godine nećemo moći ništa izvoziti od jagodičastog voća ako ne budemo primjenjivali IP. Šta je IP? To je koncept prema kojem će te prskati samo dozvoljenim sredstvima, u dozvoljeno vrijeme, da se ne zagadi okolina, da se ne zagadi zemlja, da se ne otruje aplikator i ne daj Bože da se otruje konzument, odnosno potrošač. IP je sistem kojeg je razvio cijeli svijet da se osigura. Cilj je da se održi ekologija, a da se kontrola bolesti i štetočina održi na  pragu koji je ekonomski isplativ. IP mora imati markicu. IP mora imati evidenciju. Danas se prodaje, jagoda na tržnici za koju se kaže da jemehka, slatka, može se jesti i bez zuba.To je neozbiljno, kaže profesor Maličević. I nastavlja:
- Danas kada nešto prodajete morate reći čime ste prskali, kada ste prskali, gdje ste gajili, da li je blizu štala, da li je u blizini put, jesu li prolazili automobili, ima li olova. Organski proizvod mora biti upakovan. Dakle integralna proizvodnja je prioritetna. Agronomi i proizvođači već sada moraju voditi evidenciju. To je veoma ozbiljna stvar. Dakle savjet za sve proizvođače sa područja Kaknja počnite voditi evidenciju da sutra svome otkupljivaču ili kupcu možete dati dokaz da ste zaista radili proizvodnju prema IP pravilima.

malina_butmir_2

IP metod - primjenjivati od sela prema entitetima i državi

Profesor Maličević je imao i jednu preporuku za unaprjeđenje komunikacije između poljoprivrednih proizvođača i općinske poljoprivredne službe i savjetovao da se koncept IP (integralne proizvodnje) primjenjuje prvo u jednom selu pa onda šire odnosno metodom odozdo prema gore:
- Savjet za opštinsku poljoprivrednu službu je da obavještava ljude SMS porukama, definišie bazu podataka farmera, javlja im ako je jutros bio mraz, šta će uraditi poslije maraza, javlja čime će tretirati kulture kada dolaze najezde štetočina i bolesti. Jednostavno, koncept IP treba da zaživi na državnom nivou, na entitetima i na kraju krajeva treba završiti u opštinama. Teško se nešto može uraditi odozgo prema dole, bolje je da krenemo sa IP u jednom selu, pa u dva sela, pa na cijelu opštinu pa kada se vidi kako je to u Kaknju, onda će to prepisati Visoko, Zenica i drugi. Bolje je krenuti od malog prema velikome nego od velikog prema malome. To su prioritetne stvari za budućnost, savjetovao je kakanjske malinare prilikom nedavne posjete oglednom poligonu Poljoprivredno prehrambenog fakulteta u Butmiru.

Knjige odnosno obrasci za vođenje evidencije uzgoja mogu se nabaviti u nadležnim poljoprivrednim ustanovama.

Govore kakanjski uzgajivači jagodičastog voća

O vlastitom uzgoju i savjetima profesora Maličevića govore kakanjski uzgojivači jagodičastog voća.

malina_fahira_kubura

Fahira Kubura maline uzgaja u Ričici i u Kraljevoj Sutjesci:
- Već treću godinu obrađujem malinu. Trenutno je u berbi 1,5 dunuma. Zasadili smo još tri dunama. Sa rodom koji smo imali do sada jako sam zadovoljna. Berbe su bile iznad očekivanja. Posao je kao i svaki drugi, zahtjevan ali uz malo više truda sve se stigne. I ove godine očekujemo prilično dobar rod i nadama se još boljem podizanjem novog malinjaka. Sve se mora uskladiti i sa vremenskim uvjetima. Ova posjeta Butmiru jako je vrijedila. Razmjenili smo iskustva i nešto novo naučili. Profesor Maličević je čovjek od kojeg se može dosta toga naučiti. Mene ja najviše interesiralo suzbijanje korova. Tome se ne može stati u kraj i vjerujem da svi uzgajivači imaju taj problem. Sve ostalo se vremenom nauči.

Muris Heganović iz Brežana, još nema zasađenih malina ali planira da se oproba u njihovom uzgoju:
- Ovo je treća edukacija o uzgoju jagodičastog voća, kojoj prisustvujem, a koju organizira Općina Kakanj.Konkretno me interesira uzgoj maline i najvjreovatnije ću zasaditi jedan dunum Polke. Želim krenuti sa tom količinom pa ćemo vidjeti dalje. Definitivno, ova posjeta oglednim parcelama u Butmiru, a i ranija predavanja dosta su me zainteresirala da se ozbiljnije bavim malinarstvom. Edukacije su u meni pobudile volju da radim i da probam nešto i zaraditi.

U sljedećem nastavku, objavit ćemo još neke od savjeta profesora Adnana Maličevića.

Adib ZEKIĆ/KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u