KakanjLive | Ponedjeljak, 10.08.2020. godine

Savjeti malinarima - Stup sa lukom za uzgoj maline

22.05.2016. - Jedan od noviteta u proizvodnji maline, sorte Polka jeste i stup sa lukom odnosno natkrovljem

Stup je izrađen od PVC plastike. Može se napraviti i od drveta. Stup iznad zemlje mora biti visok minimalno 2,5 metara. Bolje da bude tri metra, nego 2,5 metara. Zbog statike, čvrstine i stabilnosti oni su pola metra u zemlji, a 2,5 metara iznad. Sastoji se iz tri prečage. Prva prečaga se nalazi na visini 60 do 70 cm, na koju se postavljaju dvije paralelne špage. Omogućava da se izdanci održavaju u vertikalnom položaju tokom prve faze rasta. Druga prečaga je na visini od 110 do 120 cm i ima ulogu da nosi mrežu koja se uobičajeno koristi u proizvodnji krastavca, a ovdje ima funkciju da svi izdanci koji nose rod rastu svaki u svojoj kućici, da se ne pomjeraju odnosno da ne ispadaju. I jedna i druga prečaga su jako pokretne kod ovih stupova. Naprimjer, ukoliko radite obradu sa mašinom pomjerite ih u jednu stranu i ponovo ih vratite kada mašina prođe.

U gornjem dijelu na luk, postave se četiri špage i onda se prebaci mreža za zasjenjivanje kako ne bi bilo životanja na plodovima. Ukoliko je kišna godina onda pojačati sa više špaga, jednostavno napraviti kao krov na plasteniku, staviti najlon i kada kiša pada berete malinu bez ikakvih problema.

Cijena devetokomornih stupova je 16,00 KM, a trokomornih 14,50 KM. Trokomorni idu u unutrašnjost, a devetokomorni se postavljaju kao čeoni.

Čitajte i ranije objavljene tekstove na ovu temu:

KORISNA PRAKTIČNA SPOZNAJA KAKANJSKIH MALINARA

SAVJETI ZA UZGOJ JAGODIČASTOG VOĆA

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u