KakanjLive | Utorak, 29.09.2020. godine

Saopštenje iz Doma zdravlja

13.03.2020. - U Kaknju i dalje nema oboljelih od korona virusa/ COVID-19, a 17 građana je stavljeno pod zdravstveni nadzor. Nije isto biti pod nadzorom, biti zaražen i biti bolestan. Biti pod nadzorom je preventivna mjera koji podrazumijeva praćenje i kontrolu zdravstvenog stanja pacijenta. U Kaknju nema mjesta za paniku

domzdravljazgrada

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema registrovanih slučajeva oboljelih od Korona virusa/COVID-19, s tim da je sedamnaest (17) građana stavljeno pod zdravstveni nadzor i u stalnom su kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU „Dom zdravlja“ Kakanj koja vrši nadzor nad njihovim zdravstvenim stanjem.

Ponavljamo svim građanima Kakanja da nije isto biti zaražen ili oboliti od nekog oboljenja i biti pod zdravstvenim nadzorom koji podrazumijeva praćenje i kontrolu zdravstvenog stanja pacijenta.
Naglašavamo da nema mjesta za strah i paniku i da je obaveza svih građana da poštuju instrukcije i smjernice relevantnih osoba i ustanova, a da se izbjegavaju vijesti i informacije koje za cilj imaju dezinformisati i zbuniti građane.
Obaveza svih građana Kaknja je da prate i uvažavaju sve instukcije koje objavljuje JU „Dom zdravlja“ Kakanj, kao i sve druge relevantne ustanove i institucije kako bi se spriječila pojava oboljenja koja uzrokuje novi Korona virus/COVID-19. U tom smislu ponavljamo da je neophodno da svi građani izbjegavaju nepotrebna kretanja i javna okupljanja, da se održava higijena ruku i prostora u kojem se boravi, da se koriste maramice prilikom kihanja i kašljanja, da se pazi na socijalne kontakte (razmak između sagovornika 1m, pogotovo u zdravstvenim ustanovama), te da se telefonom kontaktiraju timovi porodične medicine u slučajevima kada je pacijentu potrebna terapija ili neki savjet. Svi pacijenti, a pogotovo pacijenti iz rizičnih skupina (kao što su: hronični bolesnici, starije osobe, djeca, trudnice i sl) trebaju obratiti znatno više pažnje u smislu da se izbjegavaju kontakti i javna okupljanja i da se prate instrukcije stručnih zdravstvenih službi. Pacijenti koji zahtijevaju zdravstvenu intervenciju zbog nekog hitnog stanja obavezno će se javiti u ambulantu u kojoj inače ostvaruju svoje pravo na zdravstvenu zaštitu ili u Službu hitne medicinske pomoći ako je to indcirano i zaista neophodno. U protivnom, ukolikose radi o rutinskim kontrolama koje mogu čekati dok se trenutna epidemiološka situacije ne smiri, preporuka je da se telefonskim putem kontaktira svoj ordinarijus (ljekar) koji će dati sve neophodne upute i savjete pacijentima.
Molimo sve građane Kaknja koji su boravili u zemljama ili područjima gdje je registrovan novi Korona virus/COVID-19 da se putem telefona 032/460-964, 032/460-950, 032/460-958 ili 124
prijave kako bi dobili neophodne instrukcije od strane stručnih osoba i kako bi bili stavljeni pod stručni zdravstveni nadzor. U slučajevima kada osoba koja je boravila u zemljama ili područjima gdje je registrovan novi Korona virus/COVID-19 ne izvrši prijavu i postupi nesavjesno i protivno navedenim instrukcijama, molimo sve građane Kaknja da na navedene brojeve telefona izvrše prijavu te osobe kako bi se ista mogla registrovati i staviti pod zdravstveni nadzor. Prijave mogu biti i anonimne i izvršene u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili prijava sanitarnom općinskom inspektoru.
Ukoliko se osoba bude ponašala neodgovorno i nesavjesno, shodno pozitivnim zakonskim aktima biće sankcionisana.
Na kraju, obavještavamo javnost da je zbog novonastale epidemiloške situacije, KB Zenica obustavila dolazak ljekara specijalista u sve domove zdravlja radi obavljanja specijalističko-konsultativne djelatnosti do daljnjeg, s tim što što će se svi specijalističko-konsultativni pregledi obavljati u KB Zenica sa naznakon da su isti zaista neophodni, a sve na osnovu Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Ze-do kantona.

Dom zdravlja Kakanj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u